Helyi közélet

2016.12.23. 10:24

Kiderült, hogy készülnek az emberek a karácsonyra Japánban és Dubajban

Nyíregyháza, Japán, Dubaj - Van az úgy, hogy az embert a munka vagy a tanulás idegen országba, sőt kontinensre szólítja. Így járt Demarcsek Éva és Cseke László is, akiknek neve nem ismeretlen olvasóink számára, hiszen <a href="/a-krumplipuret-is-palcikaval-eszi/2951562">a nyíregyházi lányról tavaly novemberben írtuk meg</a>, hogy kutatói ösztöndíjat nyert, így tanulmányait Japánban, Wakayamában (Oszakától egy órányira) folytatja, a papi születésű, 36 éves férfi pedig komoly nemzetközi sikereket ért el a fotózás területén.

Nyíregyháza, Japán, Dubaj - Van az úgy, hogy az embert a munka vagy a tanulás idegen országba, sőt kontinensre szólítja. Így járt Demarcsek Éva és Cseke László is, akiknek neve nem ismeretlen olvasóink számára, hiszen a nyíregyházi lányról tavaly novemberben írtuk meg, hogy kutatói ösztöndíjat nyert, így tanulmányait Japánban, Wakayamában (Oszakától egy órányira) folytatja, a papi születésű, 36 éves férfi pedig komoly nemzetközi sikereket ért el a fotózás területén.

Laci kisebb kitérőt tett hajóval a világ körül, s nemrégiben Dubajban állapodott meg. Karácsony közeledtével arra kértük őket, meséljék el, hogy töltik az ünnepeket szülőhazájuktól távol.

Rántott csirke, epertorta

– Japán, akárcsak a hallo­weent és a Valentin-napot, úgy a karácsony ötletét is átvette, majd sajátos módján kicsit újra-, illetve átértelmezte. A boltok naphosszat játsszák a megszokott ünnepi dalokat, a kirakatok tele vannak égőkkel, az emberek pedig megrohamozzák az üzleteket, melyek dugig vannak a cukiságfaktor különböző szintjeit megugró termékekkel. Eszméletlenül népszerűek a kivilágított helyszínek, melyeket szintén egy magasabb szintre emeltek a japánok a különböző méretekkel és formákkal. Az 1995-ös földrengés emlékére rendezett kobei kivilágítást évente csaknem hárommillióan látogatják – tudtuk meg Évától, aki néhány lényeges különbségre is rámutatott.

– A karácsonyt a párok ünnepének tartják, egyfajta korai Valentin-napnak. Az újévet pedig érdekes módon a családdal töltik. Itt is megvannak a hagyományos karácsonyi ételek, amik szent­este az asztalra kerülnek: egy héttel előre már megrendelik a rántott csirkét a gyorsétteremből, ami után epertortát vagy francia karácsonyi fatörzstortát fogyasztanak. Bár a japánok többsége nem keresztény, vannak olyan templomok, ahol a gyülekezet tagjai liturgiát tartanak és keresztény módon ünneplik Jézus születését.

– Érdekes, mennyire másként élik meg a japánok a karácsonyt, ami számomra még mindig az egyik legfontosabb családi ünnep. A szentestét az idén a barátaimmal töltöm. Nem mondom, hogy nem hiányzik a hagyományos ünneplés, de legalább új élményekben is részem lehet.

Nem ünneplik

Cseke László számára több szempontból is furcsa érzés, hogy Magyarországtól 4000 kilométerre, a családjától és az otthoni barátaitól távol tölti a karácsonyt, már csak azért is, mert Dubajban nem számít ünnepnek.

– A városban elvétve lehet csak látni „karácsonyra utaló jeleket”, de a nagy bevásárlóközpontokat kidekorálták és felcsendülnek a megszokott dalok. Az ünnepi hangulat is nehezen alakul ki, hiszen nyári meleg, 27–32 fok van, tehát havazás kizárva…

– Folyamatosan dolgozom az elkövetkezendő napokban, így a pihenés év végére marad. Akkor sétálok egyet a tengerparton. Szilveszterkor több helyen lesz tűzijáték, de az év utolsó napján a világ legmagasabb felhőkarcolójának, a Burj Khalifának a közelében szeretnék majd lenni, mert amennyire tudom, ott lesz a leglátványosabb a show.

KM-CSA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában