Helyi közélet

2016.12.18. 14:55

Siker volt a harmadik nagy Karácsonyi Koncert Kisvárdán

Kisvárda - Az idei esztendőben harmadik alkalommal rendezték meg Kisvárdán, a városban énekelni szerető polgáraiból szerveződött Kisvárdai Fesztiválkórus Karácsonyi Koncertjét. A koncert zenei közreműködője az 1945–ben alakult, –immár több mint hetven esztendeje– a MÁV Szimfonikus Zenekar. A zenekar évente 100–120 hangversenyt ad itthon és külföldön.

Kisvárda - Az idei esztendőben harmadik alkalommal rendezték meg Kisvárdán, a városban énekelni szerető polgáraiból szerveződött Kisvárdai Fesztiválkórus Karácsonyi Koncertjét. A koncert zenei közreműködője az 1945–ben alakult, –immár több mint hetven esztendeje– a MÁV Szimfonikus Zenekar. A zenekar évente 100–120 hangversenyt ad itthon és külföldön.

A Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza színpadán 17–én, szombaton délután két alkalommal lépett színpadra a mintegy kétszáz tagú Fesztivál Kórus és a több mint félszáz tagot számláló MÁV Szimfonikusok. Az első előadás közönségét Nagy Józsefné alpolgármester–asszony, míg a második előadás résztvevőit a város polgármestere Leleszi Tibor köszöntötte. A eseményen részt vett Dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, Csépke András a MÁV–Start vezérigazgatója valamint a MÁV Szimfonikusok ügyvezető igazgatója Lendvai György. A több mint egy órás zenei esten több kisebb mű hangjai csendültek fel. Így a romantika nagyjai Schubert és Bizet, valamint a kortárs zenészek közül Nigel Hess és Wilcocks egy–egy műve volt hallható.

Szeptembertől már próbálnak

A Fesztiválkórus próbái szeptemberben kezdődtek meg a Kálvin konferencia teremben és a Várday István Városi könyvtárban. A kórus magját hagyományosan négy kórus alkotja, az Arcadelt Kamarakórus, a Református Egyház Kórusa, a Római Katolikus Sollers Kórus és a Kisvárdai Férfidalárda. Ugyanakkor egyre többen kapcsolódtak be a Fesztiválkórus munkájába külsősök is, akik részesei kívántak lenni ennek a közös ünnepnek. A tavalyi évhez hasonlóan a Fesztiválkórusban helyet kaptak a város iskolásai is, s egy közös igazán karácsonyi hangulatú művel ajándékozzák meg a hangversenyre érkezőket. Így a műsorban fellépők kórustagok száma meghaladta a kétszáz főt.

A koncert szólistái az elmúlt évéhez hasonlóan Kisvárda szülötte, Oláh Enikő (szoprán), míg a férfi szólókat Xavier Rivadeneira (tenor) és Murvai Dénes (basszus), akik kezdettől fogva visszatérő vendégei a karácsonyi hangversenynek. A koncerten közreműködött még Tóka Ágost orgonaművész.

Korrepetitor, Tetyana Sikorska. A kar betanítását ismét Faragó Sándor karnagy vállalta magára, aki az est karmesteri teendőit is ellátta.

Az ünnepi műsor

Faragó Sándor karmester vezényletével először a MÁV Szimfonikusok adtak önálló felvezető műsort. Ezt követően a Kisvárdai Férfidalárda tagjai vonultak fel a zenekar mögé. Műsorukkal a Férfidalárda ismét bebizonyította létrehozásának eredményességét. Az előadott művek elhangzását követően az Arcadelt Kamarakórus, a Református Egyház Kórusa, a Római Katolikus Sollers Kórus, és az énekelni szerető kisvárdaiak is pódiumra léptek. Közös műsorukat követően csatlakoztak, mintegy százan, a város általános iskoláinak énekkari tagjai.

Három éves a kórussikerek Kisvárdán

Immár három éve nagy sikert arató koncert az idén is szívmelengető dalokkal és karácsonyi klasszikusokkal ajándékozta meg a közönséget. A Jótékonysági gálakoncert bemutatója egy különleges zenei élményt nyújtott a művészetet kedvelőknek. Az egyedülálló kezdeményezés egy új korszakot nyitott meg Kisvárda zenei életében. A városban az 1980–es évek végéig működött a Pedagógus Kórus, mely országosan is elismert volt a maga kategóriájában. Most a Kisvárdai Férfi Dalárda –Szivák Gábor ötletéből, aki egyben a Kisvárdai Fesztiválkórus menedzsere– s a városban működő kórusok közös együtténeklése, a Kisvárdai Fesztiválkórus újra elindított egy zenei, kórus korszakot Kisvárdán.

Kodály mondta

Ez alkalomból kell, hogy felidézzem Kodály Zoltán, 1929–ben a Parlamentben mondott beszédének egy apró, de számunkra nagyon fontos részletét: „Sokkal fontosabb, hogy ki az énektanár Kisvárdán, mint hogy ki az Opera igazgatója. Mert a rossz igazgató azonnal megbukik. (Néha a jó is.) De a rossz tanár harminc éven át harminc évjáratból öli ki a zene szeretetét.” (Kodály Zoltán, 1929 Budapest, Parlament)

Az idei esztendőben a hangverseny védnöki teendőit Dr. Seszták Miklós, nemzeti fejlesztési miniszter látta el. A koncert szervezői ezúton is köszönetet mondanak Dr. Seszták Miklós, nemzeti fejlesztési miniszternek, valamint a város Önkormányzatának a karácsonyi nagykoncert támogatásáért.

- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában