Helyi közélet

2016.12.03. 13:17

Személyes élmények 1956-ról

Csenger - O’sváth György a jeles nap délelőttjét államellenes összeesküvés vádja miatt börtönben töltötte.

Csenger - O’sváth György a jeles nap délelőttjét államellenes összeesküvés vádja miatt börtönben töltötte.

Újabb történelmi konferenciának adott otthont december 1-jén a csengeri O’sváth Gyűjtemény. Az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából szerveztek az intézmény dolgozói ünnepélyes megemlékezést, hogy így tisztelegjenek az áldozatok emléke előtt.

Külön figyelmet szenteltünk az emigránsok sorsának.

Melan Karolina

Nagy Imre mögött az erkélyen

– A 40 ezer kötetet számláló könyvgyűjtemény tulajdonosa, O’sváth György rendkívüli és meghatalmazott nagykövet maga is vezető szerepet vállalt a forradalmi eseményekben, ami miatt aztán emigrációba kényszerült. Ez késztetett bennünket arra, hogy a konferencia során külön figyelmet szenteljünk az emigránsok sorsának. Dr. Rácz János, a Veritas Történetkutató Intézet tudományos munkatársa előadásában kifejtette, hogyan fogadták az emigránsokat a nyugati országok, majd később milyen körülmények között tudtak hazalátogatni, vagy letelepedni Magyarországon – tájékoztatta lapunkat Melan Karolina, a gyűjtemény vezetője. – Dr. Fleisz János nagyváradi egyetemi tanár a forradalom eszmeiségét közelítette meg úgy, hogy párhuzamot vont a magyar szabadságmozgalmak között.

A rendezvény végén O’sváth György osztotta meg személyes tapasztalatait 1956-ról. Mint elmondta, a jeles nap délelőttjét ő még államellenes összeesküvés vádja miatt börtönben töltötte. Amikor délben szabadlábra helyezték, a barátai már várták a fegyház előtt, együtt csatlakoztak a Műegyetem előtti tüntetőkhöz, és őt bevették a tüntetők vezérkarába. A nagykövet fényképeket is bemutatott: a Bem-szobornál a tüntetők vezetői között látható, de ott állt Nagy Imre mögött a Parlament erkélyén is október 23-án délután.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában