Helyi közélet

2017.01.20. 19:07

Kiállítást készítettek a reformáció jubileumára

Nyíregyháza - A hagyomány szerint Luther Márton 1517. október 31-én kiszegezte 95 tételének másolatát a wittenbergi vártemplom kapujára.

Nyíregyháza - A hagyomány szerint Luther Márton 1517. október 31-én kiszegezte 95 tételének másolatát a wittenbergi vártemplom kapujára. Egyes kutatók ezt kétségbe vonják, szerintük ennek nem lett volna sok értelme, hiszen a köznép jórészt még olvasni sem tudott, pláne latinul. Mindenesetre tény, hogy ezt a dátumot tekintik a reformáció kezdetének, vagyis ebben az évben ünneplik az ötszázadik évfordulóját.

Ebből az alkalomból a nyíregyházi Bethlen Gábor Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola létrehozott egy kiállítást, amelynek a megnyitóünnepségét január 25-én 13 órakor rendezik meg az oktatási intézmény Gomba utcai épületében.

A tárlatot megnyitja Gáll Ottó igazgató és Gulyás Csaba történelem szakos pedagógus. A megnyitón láthatják az érdeklődők a Vizsolyi Biblianyomtató Műhely nyomdagépét és az eredeti Vizsolyi Biblia reprintkiadását.

A Reformáció 500 Emlékbizottság és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatta kiállítás a helyszínen február 8-áig tekinthető meg, csoportok, osztályok előzetesen bejelentkezhetnek.

A 25 roll up-ból (összehajtható) álló tárlat vándorkiállítás formájában eljut hazánk több településére, valamint Erdélyben is szeretnék majd bemutatni.

A kiállítást elkészítők célja, hogy minél több fiatal ismerkedjen meg a történelmi eseményekkel és a reformáció lényegével, ezért számukra a kiállítást középiskolai diákok fogják bemutatni, akiket erre az önként vállalt feladatra most készítenek fel a Bethlen-gimnáziumban.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában