Helyi közélet

2017.01.06. 19:55

Megszentelték a Tiszát Timáron

Timár - A görögkatolikus egyházközség egy régen megszűnt hagyományt élesztett újjá.

Timár - A görögkatolikus egyházközség egy régen megszűnt hagyományt élesztett újjá.

Vízkereszt az egyik legősibb keresztény ünnep, amely Jézus Krisztus megjelenésének, kinyilvánulásának momentumait kapcsolja egybe: a napkeleti bölcsek imádása, Jézus megkeresztelkedése a Jordánban, Jézus első csodája a kánai menyegzőn.

Az évszázadok során az ünnepen Jézus keresztsége kapta a legnagyobb hangsúlyt, erre emlékeztet a január 6-i templomi szent liturgián a vízszentelés szertartása.

Csütörtökön a Timári Görögkatolikus Egyházközség tagjai nemcsak a templomi vízszentelésen vehettek részt, hanem azt követően részesei lehettek a Tisza megszentelésének is.

– A hívekkel beszélgettünk az egyházi hagyományokról, s akkor vetődött fel, hogy mi lenne, ha az idén a Tiszát is megszentelnénk. A Tisza meghatározó tényező az itt élő emberek életében, egykoron nagyon sok családnak nyújtott megélhetési lehetőséget. Napjainkban a turisztikában, a vendéglátásban van vonzereje, valamint továbbra is fontos a folyó mellett élőknek, hogy ne történjen természeti katasztrófa. Ezért döntöttünk úgy, hogy az idén megszenteljük a Tiszát, s erre Szocska Ábel OSBM kormányzó atyát kértem fel – mondta el szerkesztőségünk érdeklődésére Revák István görögkatolikus lelkész, aki 2016. július 1-jétől szolgálja a timári híveket. Előtte öt éven keresztül Kisvárdán segédlelkészként végezte hivatását.

– A Tisza megszentelésével egy régen megszűnt hagyományt élesztettünk újjá, ugyanis az egyházközség idősebb tagjainak emlékezete szerint Timáron utoljára az 1940-es években volt folyószentelés. A gyülekezet tagjai számára fontos az is, hogy az a hely is meg legyen szentelve, ahol élnek, ezért hétfőn megkezdem a településen a házak és a gazdasági épületek szentelését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában