Helyi közélet

2017.01.26. 07:41

Nyíregyháza 2017-es költségvetése és a kiemelt fejlesztési területek - Ezekről döntenek a közgyűlésen

Nyíregyháza - Felgyorsulhatnak egyes beruházások, és támogatást kaphatnak a nemzetiségi önkormányzatok. A legfontosabb kérdésekről a nyíregyházi képviselő-testület frakcióvezetőit kérdeztük.

Nyíregyháza - Felgyorsulhatnak egyes beruházások, és támogatást kaphatnak a nemzetiségi önkormányzatok. A legfontosabb kérdésekről a nyíregyházi képviselő-testület frakcióvezetőit kérdeztük.

Dr. Adorján Gusztáv (Fidesz)

Költségvetés

Stabil, kiszámítható, az élet minden területén a növekedést támogató ez a költségvetés. Folytatjuk az út- és járdaépítési programot, az intézményeink felújítását, a turizmus fejlesztését. A költségvetés főösszegének 47 milliárdra emelkedése azt mutatja, hogy 2017-ben jelentős fejlesztések valósulnak meg a városban gazdasági területen is, mindez új munkahelyeket, új lehetőségeket jelent az itt élőknek és a helyi vállalkozásoknak egyaránt. Az idén Nyíregyháza ismét tesz egy nagy lépést a fejlődés útján, erre minden nyíregyházi büszke lehet, hiszen nem hitelből, a saját jövőnket felélve tesszük ezt.

Kiemelt fejlesztési területek

A tavalyi jogszabályi változások lehetővé teszik, hogy ha a helyi önkormányzat egy területet kiemelt fejlesztési területté nyilvánít, akkor gyorsabb tárgyalásos egyeztetés szerint valósulhat meg a településrendezési eljárás. Ez jelenleg hét helyszínt jelent, ahol komoly fejlesztéseket tervez a város a jövőben. Ilyen például a Nagykörút bezárása, a Benczúr tér, Bessenyei tér, illetve a Bujtosi Városliget zöldfelületeinek felújítása, a Báthory- és Vay-laktanyák területeinek rehabilitációja, a nyugati elkerülőhöz kötődő csomóponti fejlesztések.

Nemzetiségi önkormányzatok

Városunkban hét nemzetiségi önkormányzat működik, ezen szervezetek mindegyike igazi lokálpatrióta módon a saját lehetőségeit kihasználva gazdagítja, színesíti Nyíregyháza kulturális életét és hozzájárul a város nemzetközi kapcsolatainak erősítéséhez. Nyíregyháza ennek a sokrétű tevékenységnek az elismeréseként, segítve ezeket a helyi közösségeket támogatja a nemzetiségi önkormányzatok működését szervezetenként 1,5 millió forinttal, összesen 10,5 millió forint összegben.


Nagy László (MSZP)

Költségvetés

A költségvetés belső arányai a szinte teljes államosítás után (egyedül az óvodáink maradtak meg) szembetűnő változáson estek át. A város működési kiadásai 55 százalék körül alakulnak, felhalmozási kiadásai 32 százalékot, finanszírozási feladatai közel 13 százalékot tesznek ki. A főösszeg jelzi, hogy jövőre országgyűlési választás lesz. A kormány és főleg a többször fideszes kritika alá vont Európai Unió pénzei jelennek meg benne a felhalmozási kiadásokban, melyek egy része nyilván áthúzódik majd 2018-ra. A 16,4 százalékos hivatali fizetésemelés elgondolkodtató.

Kiemelt fejlesztési területek

A kormányrendelet – nem parlament által tárgyalt törvény – lehetőséget ad az önkormányzatoknak arra, hogy egyes fejlesztési célú területeket kiemeltnek minősítsen. A szándék egyértelmű: meg­gyorsítani minden lehetséges beruházást, ami a választást sikeresebbé teheti. Ennek érdekében az előkészítési folyamatokat meg kellett valahogy gyorsítani, amit ezen változtatással érnek el.

Nemzetiségi önkormányzatok

A Nyíregyházán sok éve működő nemzetiségi önkormányzatokkal kötött megállapodások felülvizsgálata törvényi kötelezettsége a hivatalnak. Egyetlen változás van benne: az előző évi fel nem használt forrásokat a következő esztendő április 30-áig el lehet költeni. Városunkban az évtizede változatlan nagyságrendű támogatás felhasználása mindig szabályszerű volt, ezt, ellentétben az országos cigány kisebbségi önkormányzattal, mindig becsületes módon használták fel.


Béres Csaba (Jobbik)

Költségvetés

A Jobbik javaslata sikerrel járt: végre megemelik az önkormányzatoknál dolgozó köztisztviselők illetményalapját. Figyelemre méltó, hogy a város az idén több pénzt tervez felhasználni a közutak és járdák felújítására, az viszont már kevésbé örvendetes, hogy valószínűleg a külterületeken élőknek továbbra is bele kell törődniük, hogy a földutak nem lesznek egyhamar leaszfaltozva. Habár a 2017-es költségvetés-tervezet jobb mérleget mutat a tavalyihoz képest, továbbra is kifogásolható, hogy 500 millió forint hitelből biztosítja a város az intézményeink állagmegóvását.

Kiemelt fejlesztési területek

Innentől a jogi procedúrákra már nem nagyon lehet hivatkozni, ha egy fejlesztés nem valósul meg időben. Egy tavalyi kormányrendelet miatt szükséges hét folyamatban lévő vagy a közeljövőben megvalósuló fejlesztési projekt területének „kiemelt fejlesztési területté” nyilvánítása. Ez a jogszabályi módosítás a fejlesztési tervek elkészítését és esetleges módosítását fogja megkönnyíteni és felgyorsítani, ami reményeink szerint a projektek mihamarabbi megvalósulását is segíti majd. Hogy mindezt a gyakorlatban mennyire lehet majd észrevenni, arra mi is kíváncsiak vagyunk.

Nemzetiségi önkormányzatok

Az önkormányzat a városunkban működő hét nemzetiségi önkormányzatot egyenként 1,5 millió forint támogatásban részesíti. A törvény lehetőséget ad arra, hogy a fent említett összeg fel nem használt részét minden év december 31-e helyett átvigyék a következő év április 30-áig. Az együttműködési megállapodásban ezt a dátumot határozták meg, ezzel tovább segítve a nemzetiségi önkormányzatok működését. Az önkormányzat így produktívabb szerepet tud vállalni, a határ­idők kitolása lehetőséget ad számunkra, hogy a helyi önkormányzatok vezetőivel további tárgyalásokat folytassunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában