2017.02.03. 18:57
Földészeink a minőség hírvivői
Nyíregyháza - Tizenkét kőmíves helyett tizenhét kézművesélelmiszer-előállító család – köztük határon túli magyar famíliák – termékeit mutatta be a Keleti Kapu Ökotermesztők Egyesülete az Agrár Marketing Centrum (AMC) közösségi standján január 25–28. között az AgroMashExpo-n.
Nyíregyháza - Tizenkét kőmíves helyett tizenhét kézművesélelmiszer-előállító család – köztük határon túli magyar famíliák – termékeit mutatta be a Keleti Kapu Ökotermesztők Egyesülete az Agrár Marketing Centrum (AMC) közösségi standján január 25–28. között az AgroMashExpo-n.
Gyengébb talaj, jobb minőség
A nyíregyházi székhelyű civil szakmai tömörülés vezetője érdeklődésünkre elégedetten summázta az egyesület szereplését a budapesti kiállításon.
– Remekül sikerült a Földész Fórumként is meghirdetett nyílt napunk január 27-én, az expón. A kétszáz fős hallgatóság előtt lezajlott szakmai előadás-sorozatot és fórumot nagy betűkkel írhatjuk majd fel az egyesületünk nagykönyvébe – számolt be lapunknak Ratkos József.
– Felemelő volt érezni, hogy a keleti régió termékeit bemutató előadóinknak a határon túli, magyar lakta területekről érkezett egyesületi tagjainkkal és vendégeinkkel együtt dobbant a szíve. Jólesően állapíthattuk meg, hogy a főként családi gazdaságok termékei és a jó minőség közé egyenlőségjel tehető. Törekedni kell arra, hogy növekedjék azoknak a termőterületeknek az aránya, amelyeken biológiának minősített termékeket állítanak elő maguk és a feldolgozóipar számára. Azt is látni kell, hogy a feldolgozott termékek piacra juttatása az igazán jövedelmező Magyarország számára is.
– Ma, amikor az önköltség-csökkentés és általa a produktivitásnövelés a fő cél, a termésátlagok hajszolása folyik. Ehhez képest elmaradnak azoknak a kultúrnövény fajoknak, -fajtáknak a hozamai, amelyek bár kevesebbet, de azt sokkal jobb minőségben tudják produkálni. Sok esetben minderre a gyöngébb adottságú talajokon képesek, miként a Hungaro durum rozs vagy a tönkölybúza a nyírségi homokon.
Közkincs lett
A nyílt nap programján tizenhat előadó szerepelt, akik mondhatni, a teljes Kárpát-hazát képviselték, hiszen Vajdaságból, Erdélyből Kárpátaljáról és a Felvidékről is érkeztek gyakorló szakemberek.
– Beszámoltak a környezetükben folytatott innovációikról, egyúttal közkinccsé is téve a jelen lévő kollégáik számára. Amennyiben ez a – fórumon elhangzott – szellemi táplálék hasznosul, akkor a 2017-es esztendő agrárgazdasági nyitásával elégedettek lehetünk – mutatott rá az egyesület elnöke.
KM-GB
Durum rozs, mangalica
Nagy sikerük volt egyebek mellett a Hungaro durum rozsból készült sütőipari termékeknek, az Erdélyből érkezett mangalica húskészítményeknek, sajtoknak, továbbá a Vajdaságból hozott préselt olajoknak. Elnyerte sokak érdeklődését az organikus növényerősítő, -védő szer, amelynek az alapanyagául szolgáló gyógynövények termesztése egy újabb lehetőségét kínálja a nyírségi családi gazdaságoknak. Ezenkívül több olyan termékalapanyag előállítására is ráirányult a figyelem, amelyek Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében munkalehetőséget, s bevételi forrást jelenthetnek ezeknek az elkötelezett kisgazdaságoknak, kiváltképp, ha összefognak.