Helyi közélet

2017.02.27. 07:24

Gyermekek a nyíregyházi bíróság előtt - Hiába a szigor, nem lett kevesebb a fiatalkorú bűnelkövető

Nyíregyháza - A törvény szigorúbb, de nem csökkent a gyermekkorú bűnelkövetők száma.

Nyíregyháza - A törvény szigorúbb, de nem csökkent a gyermekkorú bűnelkövetők száma.

Nyíregyháza. Megyénkben 2013 augusztusában történt az első olyan bűnügy, melyben 14 év alatti elkövető letartóztatását rendelték el. A 19 éves és a 13 éves záhonyi tettesek erőszakkal hatoltak be egy házba, ahol bántalmazták az ott élő asszonyt. Az akkor már hatályos Btk. szerint a 13 éves elkövetővel szemben is le kellett folytatni az életveszélyt okozó testi sértés és a rablás miatti büntetőeljárást.

Három és fél éve döntöttek úgy a törvényalkotók, hogy Magyarországon a büntethetőség alsó korhatára 12 év legyen.

Azóta 7 ezer gyerekkorú elkövetőt regisztráltak, az adatok szerint a legfertőzöttebb területek Északkelet-Magyarországon vannak. Az elmúlt évek tapasztalatairól kérdeztük a megyei főügyészséget és a törvényszéket.

A Btk. 2013. július 1-jei hatálybalépésével bizonyos bűncselekmények esetében a büntethetőségi korhatárt lejjebb vitték: az emberölés, az erős felindulásban elkövetett emberölés, az életveszélyt vagy halált okozó testi sértés, a terrorcselekmény és a kifosztás elkövetésekor büntethető az is, aki a bűncselekmény elkövetésekor a 12. életévét betöltötte és rendelkezett a következmények felismeréséhez szükséges belátással.

Dr. Szilágyi László, a megyei főügyészség sajtószóvivője azonban hangsúlyozta: a felsorolásban nem szereplő bűncselekmények miatt a 12–14. életév közötti elkövetők továbbra sem büntethetők, és a 12 év alattiak sem korábban, sem jelenleg nem vonhatók felelősségre semmilyen bűncselekmény miatt. Az ügyésznek csak a felsorolásban szereplő bűncselekmények esetén kell a nyomozás iratait a vádemelés szempontjából megvizsgálnia. Minden más ügyben a rendőrség vagy elutasítja a feljelentést, vagy megszünteti a nyomozást az elkövetők gyermekkora miatt.

Vizsgálják a belátási képességet

– A belátási képességet már a nyomozás során szakértővel kell megvizsgáltatni – válaszolta arra a kérdésünkre: ki dönti el, hogy a gyerek tisztában volt-e a tette súlyával.

– A rendőrség egyesített igazságügyi elmeorvos szakértői és pszichológus szakértői véleményt szerez be minden ilyen ügyben, s szükség esetén gyermekpszichiátert is bevonnak a vizsgálatba. Az elkövetők belátási képességét már a nyomozás során minden esetben megvizsgálják a szakértők, így az ügyésznek, illetve később a bíróságnak nem kötelező újabb szakértőt kirendelnie. Szakvélemény beszerzése nélkül az ügyész sohasem dönt az ilyen ügyekben – nyomatékosított dr. Szilágyi László.

A szóvivő elmondta azt is: 2013-ban nem emelt az ügyész vádat 12 és 14 év közötti elkövetővel szemben, 2014-ben egy – a megyében ez volt az első –, 2015-ben két gyermekkorúval szemben rablás miatt az ügyész javítóintézeti nevelést indítványozott. Tavaly két személlyel szemben emeltek vádat rablás miatt, az egyik ügy még folyamatban van.

– A 12–14 év közötti elkövetők esetében büntetést nem lehet kiszabni, csak intézkedés alkalmazható (például próbára bocsátás, megrovás, pártfogó-felügyelet, elkobzás), és lehetőség van az egyetlen szabadságelvonással járó intézkedés alkalmazására, ami a javítóintézeti nevelés – tette hozzá Szilágyi László.

Javítóintézetbe küldve

A Nyíregyházi Törvényszéket az elmúlt három és fél évben tárgyalt ügyekről és ítéletekről kérdeztük. S hogy mennyire időszerű a téma, az is jelzi, hogy a múlt hét szerdán hirdetett a Mátészalkai Járásbíróság ítéletet egy gyerekkorú elkövetővel szemben.

– Őt társtettesként elkövetett rablás bűntette miatt ítélte a bíróság 1 év 6 hónap javítóintézeti nevelésre – közölte dr. Toma Attila. A törvényszék sajtószóvivője elmondta: a Mátészalkai Járásbíróságon tárgyalt másik ügyben a tettes a cselekmény elkövetése után két héttel töltötte be a 14. életévét, így még gyerekkorúnak minősült. Az ő felelősségét is rablás bűntettében állapították meg, s 4 évre elrendelték javítóintézeti nevelését. A Nyíregyházi Járásbíróság ugyancsak két ügyben hozott döntést. Az egyikben csoportosan elkövetett rablásban a 13 éves gyermek társtettesként vett részt, a bíróság 1 év fiatalkorúak fogházbüntetésére ítélte, melynek végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette. Az ügyben azonban a főügyészség felülvizsgálati indítványt nyújtott be, a Kúria az ítéletet megváltoztatta, és a gyermeket 2 év próbára bocsátotta.

– A másik ügyben szintén rablás miatt emeltek vádat a gyerekkorú elkövetővel szemben, aki a bűncselekmény elkövetésekor 13 éves volt. Születésétől nagyszülei nevelték, szülei elhagyták. Később lakásotthonba került, ahol nem tudott beilleszkedni, deviáns volt. Fényes nappal nagy erővel kitépte egy idős sértett kezéből a táskát, és elszaladt. A fiú mozdulatától az időskorú ember hasra esett, és 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. A bíróság a vádlottal szemben jogerősen 3 év javítóintézeti nevelést rendelt el – ismertette a szóvivő.

– Mindezeken túl a Nyíregyházi Járásbíróságon az eltelt három és fél évben három ügyben nyolc gyermekkorú volt érintett, de valamennyi eljárás tulajdon elleni szabálysértés elkövetése miatt indult. Mivel egyik sem olyan cselekmény, amely miatt a 14 év alatti elkövető felelősségét vizsgálni lehetne, a bíróság büntethetőséget kizáró ok miatt velük szemben minden esetben megszüntette az eljárást.

KM-BM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában