Helyi közélet

2017.02.02. 17:06

Megszüntették a nyomozást Terem polgármestere ellen

Terem - „Pénzbüntetést indítványoz az ügyészség Csák István teremi polgármester és két társtettese – a helyi jegyző és egy hivatali dolgozó – ellen hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt” – <a href="/kozokirat-hamisitas-felmillios-rendelkezesi-jogot-allapitott-meg-maganak-a-teremi-polgarmester/3023417">számoltunk be</a> majd’ egy éve a Nyírbátori Járási Ügyészség helyi járásbíróságon emelt vádemeléséről.

Terem - „Pénzbüntetést indítványoz az ügyészség Csák István teremi polgármester és két társtettese – a helyi jegyző és egy hivatali dolgozó – ellen hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt” – számoltunk be majd’ egy éve a Nyírbátori Járási Ügyészség helyi járásbíróságon emelt vádemeléséről.

 

Szilágyi László, a megyei főügyészség szóvivője akkoriban arról tájékoztatta lapunkat, hogy a három vádlott – Csák István, Terem polgármestere, Kerekes Imre, a község jegyzője, valamint P. Lászlóné, a hivatal egyik dolgozója – a vád szerint meghamisítottak egy, a helyi képviselő-testület üléséről készült jegyzőkönyvet, amelyben a településvezető félmilliós rendelkezési jogot állapított meg magának a költségvetésen belüli átcsoportosításokra.

Csák István polgármester akkoriban úgy kommentálta a vádakat és az ügyészség lépését, hogy „nem ez lesz az évszázad bűnügye”, mivel nem történt törvénysértés, csupán az eltávolításán fáradozó képviselők lendültek (újra) akcióba. A község első embere rámutatott: 1990 óta vezeti a települést, az önkormányzattal és a jegyzőkönyvekkel soha semmilyen probléma nem volt, törvényességi jelzésük is alig akadt az elmúlt negyedszázad alatt, a legutóbbi választás óta azonban a megválasztott négy képviselőből három gőzerővel munkálkodik a lejáratásán, lemondatásán.

Megtépázta a lelkivilágukat

– Elbuktak az intrikusok, győzött az igazságszolgáltatás! A közel egy évig tartó nyomozás és bírósági eljárás után végre bebizonyosodott az, amiben mi, oktalanul meghurcolt vádlottak mindvégig biztosak voltunk: semmiféle közokirat-hamisítást nem követtünk el. Erről már a minap számolt be nekünk Csák István polgármester, kezében a nyomozás megszüntetéséről szóló friss rendőrségi határozatot lobogtatva. A megyei rendőr-főkapitányság bűn­ügyi igazgatóságától kapott dokumentumból egyértelműen kiderül, hogy a vádlottakkal szemben indított nyomozás megszüntetése mellett döntött a vizsgálati osztály, „mivel a cselekmény nem bűncselekmény”.

– Mindhárman több évtizedes szakmai múlttal rendelkezünk a közigazgatásban. A munkánkkal kapcsolatban soha sem merült fel panasz, probléma, azt mindig lelkiismeretesen, legjobb tudásunk szerint igyekeztünk végezni a lakosság és a település érdekében. A pénzbírság ügye még másodfokon van, vélhetően ott is felmentő döntés születik, hiszen egyikünk sem követett el bűncselekményt.

– A falu és a sajtó nyilvánossága előtti meghurcoltatás mindhármunk lelkivilágát megtépázta, hiszen a szakmában eddig elismert munkánkat, jó hírnevünket tette tönkre. Sajnos olyan világot élünk, ahol ez bárkivel, bármikor előfordulhat, de mint látjuk, az idő és az igazságszolgáltatás előbb-utóbb helyére rakja a dolgokat. Bízunk benne, hogy a jövőben a munkánkra koncentrálhatunk, s az ellenlábas önkormányzati képviselőink is ezt teszik majd. Ideje lenne felismerniük és belátniuk, hogy egy település fejlődését nem az alaptalan rendőrségi és bírósági feljelentések nagy számában mérik! – nyilatkozta Csák István polgármester.


A vád szerint egy hamis jegyzőkönyvben a polgármester félmilliós rendelkezési jogot állapított meg magának. „Nem ez lesz az évszázad bűnügye” – mondta a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában