Helyi közélet

2017.02.15. 12:40

Valós veszélyeket rejt a virtuális világ

Nyíregyháza - A bűnmegelőzési szakemberek szerint életkortól független, hogy internetes bűnözők áldozataivá válunk-e.

Nyíregyháza - A bűnmegelőzési szakemberek szerint életkortól független, hogy internetes bűnözők áldozataivá válunk-e.

Az internet az életünk része lett, aki haladni akar a korral, annak használnia kell, de nem mindegy hogyan, hiszen a világháló számos veszélyt rejt: kéretlen pornográf- vagy reklámtartalmak, ellopott adatok és pénzek.

– Szerencsére még nem tartunk ott az internetes bűnözés terén, mint Amerika vagy Nyugat-Európa, azonban tudatosítani kell mindenkiben – és ez nem életkor függő –, hogy vannak veszélyek, amelyekre fel lehet készülni, így el lehet kerülni – mondja dr. Kovács Attila. A megyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának megbízott vezetője és munkatársai az elmúlt napokban a biztonságos internetezés világnapja alkalmából több általános- és középiskolában tartottak előadást.

Legyen bennünk kételkedés!

– Megyénkben is nagy számban előfordulnak online csalások és visszaélések. Ez független attól, hogy a 16 éves gyerekről vagy a 62 éves nagymamáról beszélünk, mert mind a két korosztály rendel termékeket a világhálón. A baj az, hogy nem elég elővigyázatosak, így vagy nem kapják meg a kért árut, vagy nem az érkezik, amit rendeltek. „Az online piactereken nem mindenki megbízható, nem mindenki tisztességes!” – szól a bűnmegelőzési figyelmeztetés, ám erre sokan csak akkor gondolnak, amikor áldozattá válnak. – Típushiba, és lássuk be, a legnagyobb butaság előre, látatlanban kifizetni az árut. Az is gyakori, hogy a kiszállításkor még a futár vagy kézbesítő jelenlétében nem bontjuk ki a csomagot, s csak később derül ki, hogy bizony, átverés áldozatai lettünk.

– Mindig utánvéttel rendeljünk, és a kézbesítéskor azonnal nyissuk ki a csomagot! – tanácsolja az alezredes. A 18 éven aluliak bölcsen tennék, ha a szüleiket is bevonnák a netes vásárlásokba, de azzal is sok kellemetlenség elkerülhető, ha megnézzük a véleményeket az online felületen. Ha negatív tapasztalatokról, meg nem érkezett árukról is írnak a korábbi vásárlók, legyen bennünk egy kis kételkedés – említi a szakember.

Szégyenérzet és látencia

A közösségi hálók használata megkerülhetetlen, hiszen lassan az oktatás egyik lényeges színtere lett, csoportok tagjaiként osztják meg egymással a diákok a házi feladatot, más fontos információt. Középiskolás korra szinte kötelező, hogy valaki „regisztrálva legyen” a közösségi oldalon.

– Itt a leggyakoribb eset, hogy valakinek feltörik a Face­book-profilját, de ezentúl vissza is élhetnek az adataival, a nevében üzeneteket küldhetnek, posztolhatnak. A fiatalok egy része azt hiszi, hogy ez jófejség, hecc, vagányság, s megdöbbennek, amikor kiderül: ez bűncselekmény! A törvény nem ismerése senkit nem mentesít a következmények alól. A nyomozóhatóság nem lesz és nem is lehet megértő – hangsúlyozza az alezredes.

Tipp chatelés közben

Az osztályvezető azt mondja, családja válogatja, hogy hány esetről érkezik bejelentés a rendőrségre. A szégyenérzet miatt sokan megpróbálják maguk megoldani az „ügyet”, leszedni, eltüntetni a fotókat, bejegyzéseket. Emiatt magas a látencia, csak a súlyos rágalmazások, becsületsértő esetek jutnak el a feljelentésig.

– Ritkán fordul elő ilyen, de erre is fel kell hívni a figyelmet – hangsúlyozza Kovács Attila. Olyan esetekről pedig mindenki hallott, amikor nagyon súlyos következményei lettek annak, hogy valakiről bántó, megalázó, becsmérlő képeket töltöttek fel.

A bűnmegelőzési osztály munkatársai életkorhoz igazítva is beszélnek a veszélyekről és a következményekről.

– A 9–10 éveseket nem feltétlenül a netezés veszélyei fenyegetik, mert még nincs saját profiljuk, nem jellemző, hogy chatelnek. A harmadikosoknak a legfontosabb tanács: ne álljanak szóba idegenekkel, ne fogadjanak el tőlük cukorkát, csokit, ne adják ki a családi adatokat. Befogadóak, nyitottak, ezért már most beszélünk arról is, hogy 3–4 év múlva mi várható, s az ő nyelvükön szólunk arról, miként lehet a világhálón biztonságosan barangolni. A 16–17 évesek készség szinten használják az internetet, azt gondolják, mindent tudnak, és velük nem történhet baj, őket nem verhetik át…

– Nyugat-Európában egyre elterjedtebb, így elkerülhetetlen, hogy hozzánk is eljusson egy új módszer – utal egy lehetőségre az alezredes. – Az online játékok lehetőséget adnak arra, hogy a játékosok egymással is beszélgessenek. Chatelés közben a „profik” ártatlan kérdésekkel olyan információkat szereznek a családról, szokásaikról, a vagyoni helyzetükről is, ami a bűnözőknek jó tipp, hová érdemes betörni.

Mielőtt fotót készít, kapcsolja ki a GPS-t a telefonon!

Az előadás-sorozaton a felnőtteknek is tudtak újat mondani, a tanárok egyben szülőként is figyeltek, hogyan védhetik meg a tanítványaikat, gyermekeiket és saját magukat is a rájuk leselkedő virtuális veszélyektől.

– Mindenkit meglep, amikor arról beszélünk, hogy a mobiltelefonnal készített, feltöltött fotóknak milyen következményei lehetnek. Sok applikáció – például a teljesen ártatlan időjárás-jelentés – helymeghatározást kér. Amikor fotót készítünk, a bekapcsolva felejtett GPS ezeket a koordinátákat is megjegyzi, egy speciális programmal pedig bárki bármikor utca, házszámra pontosan be tudja azonosítani, hol vagyunk, hol élünk. Egy adok-veszek oldalra feltett hollóházi porcelánkészletről az otthon készített fotó felkeltheti egy tolvaj érdeklődését, s amikor két nap múlva arról posztolunk képet, hogy elutaztunk, az üresen álló lakás csábító terep lehet a betörőnek.

Dr. Kovács Attila szerint a félelem nem biztos, hogy mindig felül tudja írni a kíváncsiságot, még kevésbé a vásárlási láz okozta „akarom, ez kell nekem” érzést.

– Ha annyit elérünk, hogy óvatosságra, körültekintésre intünk mindenkit, ha hangsúlyozzuk a szülői kontroll fontosságát, a biztonság érdekében megtehető legfontosabb lépéseket, s ezzel megelőzzük egy-egy újabb bűncselekmény elkövetését, akkor már megérte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában