Helyi közélet

2017.02.17. 07:52

Videó: Tragédia Balkányban - "Akinek van gyermeke, csak az tudja elképzelni, micsoda fájdalmat élhetnek át ezek a fiatalok"

Balkány - A kétségbeesett apa a sűrű füstben tapogatózva kereste hároméves gyermekét.

Balkány - A kétségbeesett apa a sűrű füstben tapogatózva kereste hároméves gyermekét.

Két megye katasztrófavédelmi szakemberei, a szakolyi és a nyíradonyi tűzoltók vonultak ki nagy erőkkel ahhoz a Balkány külterületén, Nádaspusztán csütörtökön reggel keletkezett lakástűzhöz, amit feltehetőleg egy kipattanó szikra okozott. A szobában egy hároméves kisfiú tévézett, szülei a nyári konyhában voltak, amikor felfigyeltek a füstre. Az édesapa a lángok között tapogatózva kereste gyermekét és kivitte az udvarra, azonban a kiérkező mentősök már nem tudták megmenteni a súlyos füstmérgezést szenvedett kisfiú életét.

A tűzoltók eloltották a lángokat, az épületet átvizsgálták és átszellőztették. A megyei Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat tűzeseti helyszíni szemlét tartott, a tűz keletkezési okát és körülményeit még vizsgálják.

– Reggel hallottuk a szirénákat, de nem tudtuk, hogy hová mennek. Csak az tűnt fel, hogy még mindig, még mindig jönnek. Kérdeztem is a fiamtól, hogy ennek a vijjogásnak már sose lesz vége?! Menjenek tovább, még Cibakon jóval túl, látni fogják, hogy melyik az a ház… – bólogatott jelentőségteljesen a balkányi asszony, s nem túlzott: érkezésünkkor a szakolyi és nyíradonyi tűzoltókon, valamint a katasztrófavédelem tűzvizsgáló szakemberein kívül két eset- és a debreceni gyermek-mentőorvosi kocsi is ott parkolt a kis nádaspusztai utcában.

Kormos kis rácsos ágy

A mályvaszínű ház minden ablaka és ajtaja tárva-nyitva, a külső falon még csordogált a víz. A nagy, kopár udvarra nyíló kapun idős férfi ballagott megtörten kifelé. Sebők Sándor néhány házzal lakik arrébb. Amikor látta, hogy a fiatal, huszonéves pár otthona lángokban áll, azonnal a segítségükre sietett.

– A nagyobbik gyermek már elment az iskolába, a kicsi a szobában nézte a tévét. A szülők néhány méterrel távolabb, a nyári konyhában voltak, amikor észrevették, hogy dől ki az ajtón a füst. Gábor, az apa bement a kisfiúért, alig látott, csak tapogatózott a sűrű füstben. Kiemelte a kiságyból, rohant vele az udvarra, de hiába élesztgette. A mentőknek sem sikerült életet lehelni bele… – mesélte a történteket zokogva, közben önkéntelenül is a porta felé, egy kormos kis rácsos ágyra mutatott.

A szakemberek úgy vélik, egy kipattanó szikra okozhatta a tragédiát, a helyszíni információk szerint azonban a fatüzelésű kályha ajtaját zárva találták. A megyei Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat helyszíni szemlét tartott, a tűz keletkezési okát és körülményeit vizsgálják.

– Anita, az anya szülei itt laknak az utca végében, idős, beteges emberek, a mama szívműtét előtt van. A nekik szánt nyugtató injekciót én vittem oda a doktornőnek… Gábor azt mondta, elmegy, nem bír abban a házban maradni, ahol meghalt a fia, Anita is összeroppant. Nem csodálom, akinek van gyermeke, csak az tudja elképzelni, micsoda fájdalmat élhetnek át ezek a fiatalok – szorította szemére zsebkendőjét elfúló hangon Sebők Sándor. Mielőtt hazaindult volna, sírva szorította meg a hatóság gyűrűjében álló apa kezét.

KM-CsA



Balkány – Helyszíni információink szerint még tart a vizsgálat, mi okozhatta a tüzet Nádaspusztánál. A házban egy fiatal házaspár élt két gyermekével. Az idősebbik gyermek nem tartózkodott otthon, a hároméves kisfiú pedig a televíziót nézte, amikor bekövetkezett a katasztrófa fél nyolc-nyolc körül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában