Helyi közélet

2017.03.25. 10:47

A klímaváltozás senkit sem hagyhat hidegen

Nyíregyháza - Igen jelentős rendezvénysorozat első állomása volt pénteken a Continental Aréna.

Nyíregyháza - Igen jelentős rendezvénysorozat első állomása volt pénteken a Continental Aréna.

Az Európai Unió 2014 és 2020 közötti hétéves költségvetési keretéből jelentős fejlesztési források érkeznek Magyarországra, ezen időszak tervezési hierarchiájának csúcsán a Partnerségi Megállapodás című dokumentum áll. Ami a környezetvédelmet illeti, a megállapodás fő prioritásként rögzíti az alkalmazkodást az éghajlatváltozáshoz a kockázatmegelőzés és -kezelés előmozdítása mellett.

Felelős közösség?

A Klímabarát Települések Szövetsége (KTSz) ezen fontos célok elérését a Klímastratégiák kidolgozásához kapcsolódó módszertan- és kapacitásfejlesztés, valamint szemléletformálás című pályázat keretei között megyei projektek koordinációjával és szakmai háttértámogatás biztosításával segíti. A cél elérésének érdekében a KTSz olyan regionális rendezvényeket szervez, amelyre a felsőoktatási intézmények, szakmai és civil szervezetek, önkormányzatok és a vállalkozói szektor képviselőit várja. Az idén nyolc helyszínen, hazánk valamennyi régiójában lesznek hasonló rendezvények, a sort pénteken az Észak-Alföld Régió nyitotta.

– A víz világnapján zsúfolásig megtelt a megyeháza nagyterme – kezdte köszöntőjét Szabó István. – A mai, csekélyebb érdeklődés jól szimbolizálja, hogy a felelős közösség szerepe még nem kellőképpen elterjedt és átérzett – fűzte hozzá a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés alelnöke a KTSz jelmondatára utalva.

– A víz jelentősége sokkal inkább él a köztudatban, míg a klímaváltozással kapcsolatban egyszerre van jelen a kétkedés és a vészharangok kongatása. Megyénk az elmúlt év végén elsőként kezdte meg a klímastratégiája kidolgozását, az eltelt időben húsz szerv csatlakozott a megyei éghajlatváltozási platformhoz.

– Az emberek – földtörténeti léptékben – nyúlfarknyi idő alatt tették tönkre az egyensúlyt, a stratégiák, lokális megoldások kidolgozása révén, széles körű összefogással kell tennünk azért, hogy az utánunk jövő generációk számára elviselhető életteret biztosító környezetet hagyjunk hátra – tette hozzá, mielőtt átadta a pódiumot Kovács Lajosnak.

Sokat profitálnak

– Az egyik szemem sír, mert kevesen vagyunk, a másik ugyanakkor nevet, mert biztos vagyok benne, hogy a jelenlévők sokat profitálnak a rendezvényből, szeretnének és tudnak tenni a céljainkért Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, hazánk hőmérsékleti változásnak leginkább kitett részében – mondta a KTSz elnöke.

- KM -


Jobbnál jobb előadások

A rendezvény résztvevői a nap folyamán érdekesebbnél érdekesebb előadásokat hallhattak olyan aktuális és fontos témákról, mint például a vízgazdálkodás kihívásai és lehetőségei a változó éghajlati körülmények között, a levegőminőség-védelem ügye és az egészségügy vonatkozásai az Észak-Alföldön, a magyar lakosság klímaváltozással kapcsolatos attitűdje, az energiahatékonyság és megújulóenergia-felhasználás mint a klímavédelem eszközei, vagy a klímastratégiák készítésének jelentősége és módszertana.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában