Helyi közélet

2017.03.11. 13:19

Tiszavasvári búcsút intett a Becsület Légiójának

Tiszavasvári - Megszüntette a Becsület Légiójával kötött együttműködési megállapodást Tiszavasvári önkormányzata.

Tiszavasvári - Megszüntette a Becsület Légiójával kötött együttműködési megállapodást Tiszavasvári önkormányzata.

Egy évvel ezelőtt, tavaly márciusban magam is részt vettem Tiszavasváriban a Széles és Keskeny utcai „telepszemlén”. A szegregátumban sétálgatva dr. Fülöp Erik polgármester, a Jobbik országos alelnöke, valamint Orosz Mihály Zoltán, a Becsület Légiója Egyesület vezetője, Érpatak polgármestere büszkén meséltek az eredményekről, amit közös erőfeszítéssel értek el a többségében romák lakta, szeméttengerben úszó, fertőzésveszélyes és „bűnfertőzött” területen.

A bevételkieséseket már nem terhelik át a tisztességes fogyasztókra.

Dr. Fülöp Erik

Talán emlékeznek még: a város önkormányzata szakértői, szaktanácsadói feladatokkal bízta meg a civil szervezetet az áldatlan állapotok megszüntetése érdekében. A tanácsadói szerződés értelmében – amelyre a helyi roma nemzetiségi önkormányzat (RNÖ) is áldását adta 2016. tavaszán – a „légiósok” megfigyelő, közreműködő és tanácsadói munkát végeztek, lakossági fórumokat, helyszíni bejárásokat tartottak, s – bár nem kevés feszültséggel járt – azonnal jelezték, ha áramtolvajlás, gyermekveszélyeztetés, uzsorázás gyanúját észlelték.

– A Széles és Keskeny utca területét másfél éve még csupa szemét, emberi ürülék és egyéb fertőzésveszélyes hulladék borította, elszaporodtak a rágcsálók, férgek, ahogyan a bűncselekmények – idézte fel dr. Fülöp Erik. – A környéken rendszeresen megforduló, nyitott szemmel járó, de a „hatáskörét” soha túl nem lépő Becsület Légiója – teljesítve állampolgári kötelességét – bejelentéseket tett, az eljárást pedig a hatóságokra bízta. Az illegális áramvételezés jelentősen csökkent, így a szolgáltató a korábbi áramlopásokból adódó bevételkieséseket már nem terheli át a tisztességes fogyasztókra. A program egyik fontos eleme volt és marad is az uzsora elleni fellépés, a sikeres rendőrségi rajtaütéseknek köszönhetően ez a bűnözési forma is visszaszorult.

Sikeres volt a közös munka

– Az eredmények egyértelműen biztatóak, javultak a közállapotok, csökkent a bűncselekmények száma. Tekintettel erre, a városvezetés megszüntette a Becsület Légiójával kötött együttműködési megállapodást, az önkormányzatnak ugyanakkor a jövőben szándékában áll a „rendteremtési program” alapvetéseit helyi személyi állománnyal kiegészítve és megerősítve továbbvinni! – hangsúlyozta dr. Fülöp Erik.


Eltűnt a szeméttenger

Az együttműködés egyik leglátványosabb eredményeként teljes mértékben sikerült megtisztítani a városszéli szegre­gátumot a közegészségügyileg veszélyes, illegálisan elhelyezett, mérhetetlen mennyiségű hulladéktól.

Lakatos József Gusztáv RNÖ-elnök úgy nyilatkozott: „örülnek, hogy rend lett a közterületen, ami 30 éven keresztül el volt hanyagolva, miként annak is, hogy megszűntek az áramlopások, így nem kell feljelentéstől tartania senkinek.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában