Helyi közélet

2017.03.03. 13:03

Tömbkórház-projekt: Kártérítés az egykori tervezőnek

Nyíregyháza - A Debreceni Ítélőtábla helybenhagyta a Nyíregyházi Törvényszék ítéletét.

Nyíregyháza - A Debreceni Ítélőtábla helybenhagyta a Nyíregyházi Törvényszék ítéletét.

– Az alperesek megsértették a nyíregyházi kórház rekonstrukciójával összefüggő beruházás során az elsőrendű felperes (Nyírterv-Plusz Kft. – a szerk.) szerzői vagyoni jogát, az építész tervező vagyoni és személyhez fűződő szerzői jogát és a másodrendű felperes (Bogár László) személyhez fűződő szerzői jogát – mondta ki jogerős ítéletében a másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla, s helybenhagyta az ügyben első fokon, a Nyíregyházi Törvényszéken meghozott ítéletet.

Röviden az előzmények

A csaknem hét éve húzódó ügy előzményeiről lapunkban is többször beszámoltunk. A Tömbkórház-projekt tervezési munkáinak elvégzésére egy közbeszerzési eljárás lefolytatása után a megyei önkormányzat jogelődje és a Jósa András Oktatókórház megrendelőként a Nyírterv-Plusz Kft.-vel 2009. május 11-én a 12 milliárd 385 millió forint összköltségű „Jósa András Tömbkórház Projekt” tervezési munkáinak (engedélyes és kiviteli terv, tervezői művezetés) elvégzésére kötötte meg a tervezői szerződést. Időközben a Jósa András Oktatókórház átalakult kft.-vé, és a projekt irányítását a megyei önkormányzat vette át. Az önkormányzat – a korábbi póthatáridő-tűzés és -egyeztetések eredménytelenségre is hivatkozva – 2010. január 13-án rendkívüli felmondással, azonnali hatállyal megszüntette a bruttó 252 millió forintos szerződést. Később a tervek elkészítésével a Fatum Property Kft.-vel kötöttek szerződést bruttó 626 millió forint értékben. A Nyírterv-Plusz Kft. és a vezető tervező Bogár László törvénysértőnek, jogtalannak tartotta a szerződés egyoldalú felmondását, továbbá a tervezési díjat nem fizették ki számukra, miközben megépült a Tömbkórház az igazságügyi szakértői vélemény szerint legtöbb tekintetben a Nyírterv-Plusz egykori tervei alapján.

A jogerős ítélet

A Debreceni Ítélőtáblától megkapott határozatot mutatta be csütörtöki sajtótájékoztatóján Lövei Csaba, az Együtt nyíregyházi önkormányzati képviselője is.

„A törvényszék eltiltotta az I. (Fatum Property Kft.) és IV.rendű (Állami Egészségügyi Ellátó Központ – ÁEEK) alpereseket a felperesek által a nyíregyházi kórház tömbkórháza vonatkozásában készített tervek felhasználásától. Kötelezte a kft.-t és az ÁEEK-t, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében megjelenő napilapban elégtételként közleményt tegyenek közzé, melyben elismerik, hogy a beruházás során az építési terveket jogellenesen használták fel. Ennek a kötelezettségüknek eleget tettek, az ÁEEK közleménye március 2-án lapunk 15. oldalán megjelent.

A bíróság kötelezte az I., III. és V. rendű alpereseket, a Fatum Property Kft.-t, a Jósa András Oktatókórházat és a magyar államot, hogy fizessenek meg a Nyírtervnek 94 706 250 forint tőkét, és ebből 768 750 forint után 2010. február 26-ától, 93 937 500 forint tőke után 2010. október 19-étől járó késedelmi kamatot. A Fatum Kft.-t és az államot, hogy fizessenek meg a Nyírtervnek 1 481 250 forint tőkét és annak 2010. február 23-ától járó kamatát. A Fatumot, a kórházat és az államot, hogy fizessenek a Nyírtervnek 211 680 000 forintot, és annak 2010. január 13-ától járó késedelmi kamatát. Ezt meghaladóan az abbahagyásra és felhasználástól eltiltásra, elégtétel nyújtására, felhasználási díjra és kártérítésre irányuló keresetet elutasította.

A törvényszék kötelezte a Nyírtervet, hogy fizessen az államnak 62 160 000 forintot, amelyet meghaladóan az állam viszontkeresetét elutasította. Kötelezte továbbá a Fatumot, hogy fizessen a felpereseknek 4 372 360 forint perköltséget. A kórházat és az államot, hogy fizessenek a felpereseknek személyenként 4 722 360 forint perköltséget, az ÁEEK-t, hogy fizessen a felpereseknek 159 027 forint perköltséget.”

Büntetőfeljelentés

– Az immár jogerős bírósági ítélet után véleményünk szerint hivatalból a büntetőjogi felelősséget is vizsgálni kell – mondta a kórház előtt Lövei Csaba, és hozzátette: amennyiben ez nem történik meg, akkor az Együtt tesz záros határidőn belül büntetőfeljelentést az ügyben. A képviselő szerint a kártérítés összege és annak kamatai jelentős közpénzvesztést jelentenek, ez kimerítheti a különösen nagy vagyoni kárt okozó hűtlen kezelés fogalmát és a szerzői jogok megsértését is. A képviselő hangsúlyozta: az ügy nem érinti a kórház jelenlegi vezetését, hiszen egy több mint 7 éves történetről van szó, ám a fizetési kötelezettség mégis őket is terheli.

KM

Felülvizsgálati kérelem

Az ítélettel kapcsolatban írásban megkerestük a Fatum Property Kft.-t és az ÁEEK-t (a központ jogosult a kórházzal kapcsolatos ügyekben nyilatkozni) is. Ez utóbbitól az alábbi választ kaptuk:

„Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat jogutódja ebben a perben. Az ítéletben foglaltak értelmében a közleményt közzé tettük, azonban a bírói döntéssel nem értünk egyet, ezért felülvizsgálati kérelemmel éltünk a Kúria felé.”

A Fatum Property Kft.-nek elküldött e-mail-üzenetünkre nem érkezett válasz, csupán egy visszaigazolás, hogy a kézbesítés megtörtént, az általunk ismert telefonszám csak fax fogadására volt beállítva.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában