Helyi közélet

2017.03.14. 17:22

Történelmet írt Nyíregyházán

Nyíregyháza - Több szempontból is ünnepi volt az a hangverseny, amelyet vasárnap este rendeztek meg Nyíregyházán, a Kodály Zoltán Általános Iskolában.

Nyíregyháza - Több szempontból is ünnepi volt az a hangverseny, amelyet vasárnap este rendeztek meg Nyíregyházán, a Kodály Zoltán Általános Iskolában. A Nyíregyházi Cantemus Kórus egyrészt Kodály Zoltán születésének és halálának évfordulójára emlékezett a zeneszerző műveinek bemutatásával, másrészt pedig köszöntötték a kórusintézmény igazgatóját, Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagyot, a nemzet művészét abból az alkalomból, hogy március 6-án töltötte be a 70. életévét.

Vezényelt az államtitkár

Egy születésnapi ünnepségen illik köszöntőket is mondani, ezek sorát dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár nyitotta meg. Mint beszédében kiemelte, sok a közös vonás Kodály Zoltán és Szabó Dénes között. Ilyen például a fáradhatatlan munkabírás, az éneklés szeretetének népszerűsítése. A Kodály Zoltán elvetette magok Szabó Dénes munkássága révén szárba szöktek, s ma már kurrens exportcikk a nagyvilágban a Cantemus.

– Az idei esztendő Kodály Zoltán emlékéve. A programok megvalósításában számítunk a Cantemus kórusokra is – fogalmazott a politikus, majd átadta Balog Zoltán miniszter elismerő oklevelét Szabó Dénesnek. Az államtitkár azt hitte, hogy küldetése ezzel befejeződött, azonban tévedett. Az ünnepelt felkérte ugyanis, hogy a következő művet vezényelje el helyette, hiszen dr. Hoppál Péter karnagyi végzettséggel is rendelkezik. Így aztán az egyesített Cantemus Gyermekkar és a Pro Musica Leánykar a vezénylésével énekelte el az Esti dalt.

A koncerten elmondta gondolatait dr. Kovács Ferenc polgármester is. Szabó Dénes karnagy személyében köszöntötte azt az embert, aki hittel, elkötelezettséggel értéket teremtett, a Cantemus kóruscsaláddal Magyarország hírnevét is öregbítette.

– Embersége, magyarsága, lokálpatriotizmusa mindenkinek példaképül szolgál. Büszke lehet rá Nyíregyháza – mondta a város vezetője.

Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke azt hangsúlyozta, hogy a karnagy nagy gondot fordít a megyére is, hiszen együttesei rendszeresen fellépnek a legkisebb települések művelődési házaiban és templomaiban is, megörvendeztetve az ott élőket a világszínvonalú koncertekkel. A köszöntője után a megyei közgyűlés ezüst emléklapját nyújtotta át az ünnepeltnek.

A Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége képviseletében Berkesi Sándor arról is szólt, hogy a karnagy Nyíregyházán történelmet írt.


Kolbászból font kerítés

A köszöntő vendégek sorát dr. Ittzés Mihály, a Magyar Kodály Társaság elnöke zárta. Felidézte, hogy milyen erős és aktív közösségi élet volt itt a megyében az elmúlt évtizedekben Tarcai Zoltán és Joób Árpád személyének köszönhető, s a tartalmas munka folytatására pedig a nemrég megválasztott Szabó Dénes elnök a garancia.

A Cantemus kórusintézmény nevében Szilágyi László és M. Nagy Andrea köszön­tötte Szabó Dénest. Ajándékként átnyújtottak egy 1747-ben készült Bibliát, és szóltak arról is, hogy ennyi évtizeddel és oly sok sikerrel a háta mögött Dénes bácsi megérdemli immár, hogy kolbászból fonják a kerítését. A kórusintézmény tagjai ezt meg is tették, s a fogadás résztvevői láthatták is ezt a különlegességet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában