Helyi közélet

2017.04.21. 11:15

Az olimpiai élményeiket is felidézik Tiszavasváriban

Tiszavasvári - A városban felavatják szombat délután Kelet-Magyarország első sportmúzeumát.

Tiszavasvári - A városban felavatják szombat délután Kelet-Magyarország első sportmúzeumát.

Nagy megtiszteltetés Tiszavasvári sport­életének, hogy a Magyar Olimpiai Akadémia (MOA) a városban rendezi meg a 68. Országos Vándorgyűlését összefogva a helyi önkormányzattal és a Tiszavasvári Olimpiai Baráti Kör Egyesülettel, hiszen a kis város nagy sportmúlttal rendelkezik. A MOA célkitűzése az olimpiai eszme terjesztése, az ötkarikás mozgalom hagyományainak ápolása, kiemelkedő magyar események és olimpikonok megjelenítése, az olimpiai nevelés, oktatás, kutatás támogatása.

Film a városról

A vándorgyűlésre érkező olimpikonokat és sportmenedzsereket gazdag programmal várják a szervezők.

– Április 22-én a városba érkező vendégek számára fogadást rendez 12 órakor az önkormányzat a polgármesteri hivatal dísztermében, köszöntő beszédet mond dr. Fülöp Erik

polgármester. A vándorgyűlés résztvevői ellátogatnak majd a Keszi Szóda Szikvíz Üzembe is, ahol Aranyosi Tamás tulajdonos, a Jedlik Ányos Szikvíz Lovagrend tagja tart tájékoztatót és bemutatja a vállalkozást – adott ízelítőt a programokból Gazdag József főszervező, a Tiszavasvári Olimpiai Baráti Kör Egyesület elnöke.

– A vándorgyűlés keretében avatjuk fel Tiszavasvári sportmúzeumát a Magyar Kincstár épületében 15 órakor, a nemzeti színű szalagot Gedó György ökölvívó, Császári Attila öttusázó és dr. Fülöp Erik polgármester vágja majd át. Császári Attila az édesapja révén szorosan kötődik Tiszavasvárihoz, gyermekkorában sok időt töltött a városban, a sportmúzeumunk számára is ajánlott fel ereklyéket. Magának a vándorgyűlésnek 16 órától a Találkozások Háza ad otthont. Az intézmény előterében a Magyarok az olimpiai játékokon című kiállítást tekinthetik meg az érdeklődők, a tárlatot 15.30-kor dr. Szabó Lajos, a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum igazgatója mutatja be. A 68. Országos Vándorgyűlés résztvevőit városunk polgármestere köszönti, ezután videó-összeállítást láthatnak Tiszavasváriról a vendégek, majd a rendezvényt megnyitja dr. Szakály Sándor, a MOA alelnöke – folytatta a sportmenedzser.

Elismeréseket is átadnak

A továbbiakban a Tiszavasvári Olimpiai Baráti Kör Egyesület ajándékokkal köszönti a sportolókat, akik között ott lesz Deák Bárdos Mihály (birkózás), Módos Péter (birkózás), Rakusz Éva (kajak-kenu), Mohácsi Ferenc (kajak-kenu), Babály László (atlétika) és Szabó Ildikó (atlétika). Bemutatót tart a Magyar Gimnasztráda Válogatott tiszaújvárosi csoportja, majd bemutatkozik a Tiszavasvári Olimpiai Baráti Kör Egyesület és a Tiszavasvári Sportegyesület. Megemlékeznek az elhunyt olimpikonokról is.

Elmeséli ötkarikás élményeit Császári Attila, majd előadást tart Szász Kitti (négyszeres freestyle futball világbajnok) és Bánhegyi Adrienn (ugrókötél-világbajnok). A vándorgyűlés keretében átadják a Magyar Olimpiai Akadémia elismeréseit és bejelentik a 69. találkozó helyszínét. A kulturális blokkban fellép a Nyírség Néptáncegyüttes.

Szektorlabda és íjászat

Vasárnap a tiszadobi Andrássy-kastéllyal ismerkednek meg a vándorgyűlés résztvevői. A kastély lovagtermében 10.30-tól szektorlabda-bemutatót tartanak két világbajnok, Farkas Gábor és Nagy Lajos közreműködésével. Ezt követően a kastély parkjában íjászbemutató várja az érdeklődőket. Bemutatja tudását a tiszavasvári íjász szakosztály és Mónus József világbajnok íjász.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában