Helyi közélet

2017.04.18. 17:33

Ezt írta a Kelet 70, 60, 50 és 40 éve - Kivégzett munkaszolgálatosok értékeit rejtegette a nagykállói férfi

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Előkaptuk az 1947-es, 1957-es, 1967-es és 1977-es április 18-i Kelet-Magyarországot, hogy nosztalgiázzunk kicsit.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Előkaptuk az 1947-es, 1957-es, 1967-es és 1977-es április 18-i Kelet-Magyarországot, hogy nosztalgiázzunk kicsit.

Hetven éve írtuk

1947. április 19., szombat

Arany a kéményben

Érdekes feljelentés érkezett a nagykállói rendőrséghez. A feljelentő elmondta, hogy O. János lakásán nagy értékű arany ékszereket, ezüst evőeszközkészleteket, értékes ruhaneműket és bundákat rejteget, amiket a község Telekoldal nevű részén 1944 őszén kivégzett húsz munkaszolgálatostól vett át megőrzésre. A feljelentő szerint O. a kincseket most kezdte el árusítani. A nyomozás során már több tanút is kihallgattak.

1947. április 20., vasárnap

Békebeli áramszolgáltatás

Hosszú ideig tartó vakoskodás, villanytalanság után végre örömhírt közölhetünk olvasóinkkal: a villanytelep vezetőségének közlése szerint ma délután hat órakor bekapcsolják a villanyt, és ettől kezdve éjjel-nappal áramszolgáltatást kap városunk. Nem kell ezentúl az üzemeknek korlátozott üzemidőt tartaniuk, zavartalanul folytatódhat az újjáépítés, mert a villanytelep derék munkásseregének hősies munkája újra békebeli színvonalra emelte Nyíregyháza villanyellátását. A huszonnégy órás áramszolgáltatás lehetővé tette a villamosközlekedés ­megjavítását is. A villamosok reggel négy órától közlekednek, így a Budapest felé induló ­vonatokhoz csatlakozás van.

1947. április 22., kedd

Karády Katalin Nyíregyházán

Karády Katalin, a rádió legnépszerűbb énekesnője, az országos hírű filmszínésznő vasárnap este a Hungária Film­színházban lép fel. Nyíregyházi vendégszereplése annál is inkább szenzációszámba megy, mert első ízben látogat el városunkba. Itt kell megemlítenünk, hogy Karády Katalin a „Siess! Adj! Segíts!” mozgalom javára vasárnap délelőtt lapunk szerkesztőségében fényképes autogramot ad.

Hatvan éve írtuk

1957. április 19., péntek

Jól dolgozó legeltetési bizottság

A mátészalkai járás egyik legjobban dolgozó legeltetési bizottsága a györteleki, különösen sok érdeme van ebben Szabó Béla elnöknek és Filep Endre pénztárosnak. A legelőjüket 1952 óta tervszerűen javítják, így bár csak 35 ezer forint az állami támogatás, még sosem folyamodtak póthitelért. A györtelekiek példája azt mutatja, hogy a legelőt is lehet belterjesen kezelni, és így kis területen is sok állatot tudnak legeltetni.

Ötven éve írtuk

1967. április 20., csütörtök

Fagylalt

Ritka öröm a tanyai gyermekeknek, amikor a fagylaltos hozzájuk is ellátogat. Nyírtelek-Gyulatanyán egy ilyen eseménynek voltam szemtanúja. Az ócska, poros, olajos, nem éppen higiénikus oldalkocsis motorkerékpárt már a megérkezés pillanatában közel száz gyerek fogta gyűrűbe, s az apró markokban ott fénylettek az egy- és kétforintosok. A maszek pillanatok alatt több száz forintot árult, s a megelégedés kétoldalú volt. Különben az oldalkocsis motorkerékpár mindennapi vendége a nyíregyházi járás tanyáinak, tanyabokrainak. Jó üzleti érzékkel bőséges bevételhez jut, de mindez nem róható fel neki – hézagpótló szerepet tölt be, mert az állami, szövetkezeti kereskedelem még nem fejlődött odáig, hogy beszerezzen egy-két motoros meghajtású fagylaltos kocsit – tisztát és higiénikusat.

1967. április 21., péntek

Barabási bányászok

Barabás kőbányászai – a helyi Béke Tsz. tagjai – ebben az évben 12 ezer köbméter anyag kitermelésére kaptak megbízást a vízügyi igaz­gatóságtól. A bányászok – akik már szállítják a követ a part­megerősítésekhez – a közeljövőben a szocialista cím elnyerésére akarnak vállalkozni.

1967. április 23., vasárnap

Kelta kori női sír Tiszabercelen

Villanyoszlopok elhelyezése közben holttest maradványait tartalmazó urnára buk­kantak Tiszabercelen. Az urna darabokra tört, de a mellékletekből így is sikerült megállapítani, hogy kelta kori női sírt tártak fel, mert ebből a korból származó négy, mintás bronz karperecet és két lábperecet találtak. Valószínűnek látszik, hogy ez a vidék 2200 évvel ezelőtt a kelták egyik központja lehetett, hiszen már több kelta emlék került elő.

Negyven éve írtuk

1977. április 17., vasárnap

Permetezés helikopterrel

Hétfőn kezdi a permetezést hat megyei állami gazdaság közösen vásárolt helikoptere a Nyírtassi Állami Gaz­daságban. A területen kalászosok, dohány és alma vár a gyomirtásra és a műtrágyázásra.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában