Helyi közélet

2017.04.19. 17:41

Fogynak, mégis vezetnek

Nyíregyháza - Öt év alatt eltűnt majdnem száz autósiskola Magyarországon, fogynak az oktatók is.

Nyíregyháza - Öt év alatt eltűnt majdnem száz autósiskola Magyarországon, fogynak az oktatók is.

Míg 2012-ben 692 vállalkozásban tanították a vezetés művészetét, az idén már csak 598-ban. A kevesebb vállalkozás kevesebb embert is foglalkoztat: 2012-ben még 1123-an dolgoztak az autóvezetést oktató cégek alkalmazásában, 2017-ben már csak 861-en.

Empátia és tolerancia kell

Az autóvezetéshez szükséges ismereteket 3500 szakoktató adja át, többségük azonban megbízási szerződéssel, vállalkozóként dolgozik. Az Opten cég kimutatásai szerint ugyanakkor egyre többen szeretnének jogosítványhoz jutni.

Az oktatók körében problémát jelent az alacsony jövedelmezőség, és az is, hogy eltűnik a képzett munkaerő: az oktatók elhagyják az ágazatot vagy külföldre mennek dolgozni. Vagyis a hazai oktatói gárda elöregszik, a megemelt kötelező gyakorlati óraszám miatt pedig tovább tart megszerezni a jogosítványt, mint 10 évvel ezelőtt. A tanfolyamok ára viszont emelkedik: a szektor árbevétele öt éve még mintegy 10 milliárd forint volt, két éve már 13 milliárd forint.

– Ehhez a szakmához megfelelő empátia és tolerancia kell – jegyezte meg Hagymási Sándor elméleti és gyakorlati gépjárművezetői szakoktató. – Minden évben szakoktatói vizsgát kell tennünk, a Nemzeti Közlekedési Hatóságnak havonta interneten kell jelentést leadnunk a pontos tevékenységünkről. Eközben évek óta fix óradíjért dolgozunk. A csendesebb téli időszak után jön a tavaszi pezsdülés, nyáron viszont az iskolai szünetben elérjük a csúcskapacitást. Tény, hogy kiöregedőfélben van az oktatói gárda. Ha már nem lesz türelmem, és nem bírja az idegrendszerem, akkor abbahagyom. Egyelőre bírom a gyűrődést...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában