Helyi közélet

2017.04.20. 14:21

Használtautó-piac: megtört az elán

Nyíregyháza - A gazdát cserélő használt személyautók átlagéletkora 12 év.

Nyíregyháza - A gazdát cserélő használt személyautók átlagéletkora 12 év.

Közel kétéves folyamatos emelkedést követően az idén az első negyedévben megszakadt a használtautó-index növekedési trendje. A csökkenés oka az, hogy azonos átlagár mellett mintegy 3 százalékkal csökkent a gazdát cserélő használt autók mennyisége. A használtautó-import továbbra is elsődleges forrása a hazai használtautó-utánpótlásnak. Míg 2016 elején 24 százalékkal hoztak be több használt autót, mint egy évvel korábban, addig az idei első három hónapban behozott 34 800 személyautó mindössze 7 százalékkal volt több, mint tavaly ilyenkor.

Öt márka hódít

Száz eladott hazai használt autóból 14 az Opel, további 10-10 százalék pedig a Suzuki és a Volkswagen emblémáját viseli. Ezt a három márkát a Ford (8 százalék) és a Renault (6 százalék) követi. Összességében ez az öt márka biztosítja a teljes hazai használtautó-forgalom 48 százalékát. A gazdát cserélő használt személyautók átlagéletkora jelenleg 12 év.

– Bár az év elején némileg visszaesett a hazai használt­autó-piac forgalma, 2016 elejéhez képest így is 28 százalékkal nagyobb volt a gazdát cserélt autók összértéke – jegyezte meg Fodor László, a hasznaltauto.hu értékesítési vezetője.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában