Helyi közélet

2017.04.28. 17:12

Szent László legendáról szóló poszter kiállítás Kisvárdán

Kisvárda - A 2017–es évet Szent László–emlékévnek nyilvánította a nemzetpolitikai államtitkárság a „lovagkirály” trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából.

Kisvárda - A 2017–es évet Szent László–emlékévnek nyilvánította a nemzetpolitikai államtitkárság a „lovagkirály” trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából.

Kisvárda –A Szent László legendáról szóló poszter kiállítás május 15–éig tekinthető meg Kisvárdán a Rétközi Múzeumban. A poszterek és az azt magyarázó szövegek Erdélyi emlékek, valamint megyénk Szent Lászlóról szóló történetét idézi fel.

–A Szent László–legenda freskói közül négyet mutatunk be ezen a kiállításon – mondta Dr. Vofkori Mária történész, múzeumigazgató. A megyebéli laskodit, amely talán az egyik legérdekesebb kérdést felvető ábrázolás az összes közül, a háromszéki gelenceit (Ghelinţa) freskót, amely egyike a legrégebbieknek, az udvarhelyszéki székelyderzsit (Dârjiu), amely talán az egyik legismertebb ábrázolás, valamint a nemrég feltárt csíkszéki csíkmenaságit (Armăşeni), amely mai formájában csak egy freskótöredék. A legtöbb falfestményt eddig Erdélyben tárták fel, Erdélyen belül pedig a székelyföldön. A Szent László–legenda freskói természetesen csak a szentté avatás után néhány évtizeddel kezdhették el megjelenni a templomokban.

A kiállítás anyagát a Rétközi Múzeum történésze, múzeumigazgatója Dr. Vofkori Mária készítette s tette mindenki számára elérhetővé, megyékhez és Kisvárdához kötődő emlékeket. Az Erdélyi emlékek mellett, Kisvárda, Szabolcs, Laskod „lovagkirályhoz” kötődő emlékeit idézi a nagyméretű poszter kiállítás és a szövegek.

Szent László

2017–ben lesz 940 éve, hogy Szent Lászlót Magyarország királyává koronázták (1077), és 825 éve, hogy szentté avatták (1192). Szent László Lengyelországban született, a Kárpát-medencében tevékenykedett, Felvidéken, Nyitrán halt meg. Így a visegrádi országok első közös emblematikus alakja. Nagyváradon és Zágrábban püspökséget alapított, koponya–ereklyetartóját, a Szent László–hermát pedig Győrben őrzik, mely egyúttal a város szimbóluma is. Szent László Magyarország lovagkirálya, valamint a magyarországi lengyelek és Erdély védőszentje. Az ő idejében avatták az első magyar szenteket. Ereje, erkölcsössége, katonai és államférfiúi fellépése a ma embere és politikusa számára is példaértékű.

2017 – emlékév

Az emlékév célja felhívni a figyelmet arra, hogy Szent László a keresztény egység jegyében kapcsolta össze a közép–európai nemzeteket.

Az életművében a nemzet fogalma is hangsúlyos volt, hiszen a Magyar Királyság az ő uralkodása alatt tudta megerősíteni pozícióját és szerepét a térségben. László király az első olyan Árpád–házi uralkodó, aki összekapcsolja a közép–európai népeket, hiszen Lengyelországban született, Erdély védőszentje, a zágrábi püspökség alapítója és Nyitrán halt meg. Szent László e népek közösen tisztelt királya és az itt élő nemzetek összetartásának, együttműködésének szimbóluma. Az emlékév alkalmat adhat, hogy a térség államai a történelmi hagyományokra alapozva hatékony együttműködést alakítsanak ki.

 

- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában