Helyi közélet

2017.05.19. 13:18

A lovagkirály örökségét ápolták a szabolcsi megyenapon

Szabolcs - Tradicionális főhajtás a Szabolcs községben tartott megyenapi ünnepségen.

Szabolcs - Tradicionális főhajtás a Szabolcs községben tartott megyenapi ünnepségen.

Pajkos fecskék csiviteltek a szabolcsi templomban, amikor dr. Vinnai Győző, a térség országgyűlési képviselő idézett a 200 éve született Arany János verséből: „Nem a székely, nem is Laczfi, kit Isten soká megtartson, hanem az a: László! László! A győzött le minket harcon: a hívásra ő jelent meg. Vállal magasb mindeneknél, sem azelőtt, sem azóta nem láttuk azt a seregnél. Nagy lovon ült a nagy férfi, arca rettentő, felséges. Korona volt a fejében sár-aranyból, kővel ékes. Jobb kezében, mint a villám, forgolódott csatabárdja: nincs halandó, földi gyarló féreg, aki azt bevárja. Mert nem volt az földi ember, egy azokból, kik most élnek: feje fölött szűz alakja Látszott ékes nőszemélynek. Koronája napsugárból, oly tündöklő, oly világos! Monda a nép: az Szent-László, és a Szűz, a Boldogságos”.

Számos apropója volt a tradicionális főhajtásnak: 940 esztendeje lépett trónra I. László, 925 éve tartották a történelmi jelentőségű szabolcsi zsinatot, 825 esztendeje avatták szentté a magyar, majd később horvát királyt.

– Mit üzen a mának Szent László? – tette fel a kérdést dr. Vinnai Győző, és meg is válaszolta azt: – Erős hittel kell rendelkeznünk ahhoz, hogy meg tudjuk védeni az országot. Tehát a XXI. században is lehet, sőt, szükséges meríteni az örökségéből. Minden magyar embernek el kell gondolkodnia ezen.

A Szent László év apropóján „Múltunk alapja – jövőnk oszlopa, keresztény értékrend Szent László uralkodói gyakorlatában” konferenciát rendeztek a Külgazdasági és Külügyminisztériumban. Íjgyártó István államtitkár kijelentette: „Azért kutatjuk és rendszerezzük a lovagkirály örökségét, hogy a mai korban életre tudjuk váltani az értékeket, amelyek sok évszázaddal ezelőtt egyszer már sikerre vitték ezt az országot és a régiót”.

– A konferencia megerősített abban a tudatban, hogy a nemzet és az egész nép számára is sorsdöntő jelentőségű volt mindaz, amit a szabolcsi zsinaton történt. Szeretnénk elérni, hogy a méltó emlékezet jegyében nemzeti emlékhellyé váljunk – fogalmazta meg jogos vágyát Csegei László, a rendezett, takaros, szépen fejlődő település agilis polgármestere a Szent László hagyományőrző díszőrség sorfala között állva, a pajkos fecskék csivitelése közben.


Az igazság pártján állt

A „Múltunk alapja – jövőnk oszlopa, keresztény értékrend Szent László uralkodói gyakorlatában” konferencián dr. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek megjegyezte: „Szent László királyban a Szent István-i életmű kiteljesítőjét, az ország stabilitásának megteremtőjét tiszteljük, akit nem csak életében, de halála után is a törvény és igazság oszlopaként tartanak számon. „Mátyás királyról csak azt őrzi az emlékezet, hogy életben igazságos bíró volt, de amikor meghalt, „odalett az igazság”, Szent László azonban a síron túl is győzelemre segítette az igazságot és pártját fogta a kiszolgáltatott embereknek”.


Névjegy

I. László

Uralkodóház: Árpád-ház

Született: 1046. június 27., Lengyel Királyság

Édesapja: I. Béla

Édesanyja: Piast Richeza

Elhunyt: 1095. július 29., Nyitra, Magyar Királyság

Házastársa: Rheinfeldi Adelhaid

Gyermekei: Árpád-házi Piroska, két ismeretlen nevű leány

Pályafutása: magyar király 1077-től, horvát király 1091-től haláláig. Nevéhez fűződik a magántulajdon védelmének megszilárdítása, Horvátország elfoglalása (1091) és az első magyar szentek avatása. Őt magát 1192-ben avatták szentté.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában