Helyi közélet

2017.06.24. 17:13

Nézőpont: Szent László ma is üzen nekünk

<em>Szent László pénteken visszatért Szabolcsba. Nem arra a Szabolcs településre, ahol a híres honfoglalás kori földvárnál törvényhozó uralkodóként országos zsinatot is tartott 1092-ben.</em> Galambos Béla írása.

Szent László pénteken visszatért Szabolcsba. Nem arra a Szabolcs településre, ahol a híres honfoglalás kori földvárnál törvényhozó uralkodóként országos zsinatot is tartott 1092-ben. Galambos Béla írása.

Most Nyíregyházán járt nagy királyunk több mint harminc emberöltőn át féltve őrzött koponyacsontja, ha csak egy pár órára is, de megpihent a megyeszékhely katolikus szentélyébe. Észlelve a Kossuth tér szökőkútjait, vizet ezúttal sziklából nem fakasztott. A nemzeti ereklyénket hordozó herma viszont alkalmat kínál mindannyiunknak arra, hogy felidézzük magunkban Szent László párját ritkító, nemes tetteinek sorát.

Az emlékét máig őrző gyönyörű legendákat és a 18 éven át tartó áldásos országlására jellemző cselekedeteit, szigorú intézkedéseit. Nemzetünk megmaradását szolgálta a határok katonai védelme az országba betörő kunok, besenyők ellen, de azok a drákói törvények is, amelyeket a rablások, lopások megfékezésére hozott.

Mai magyaroknak törekednünk kellene a lovagkirály által felmutatott értékek követésére. Az idei Szent László-év inspirálta vélemények egyikével nehéz nem egyetérteni: Napjainkban, miként történelmünk során annyiszor, az egység helyett megint a széthúzás lett a jellemző. Ennek fényében mint példaképre tekintsünk a legendás lovagra, a kiváló hadfira és az országban rendet teremtő nagy királyra, aki nemcsak erős kézzel vezette népét, hanem jó példával is elöl járt. Nagy koponya volt. Egy darabja emlékeztetőül nálunk járt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában