Helyi közélet

2017.07.11. 15:23

Őrjárat a Westsik-iskola körül

Nyíregyháza - A Westsik Vilmos Élelmiszeripari Szakképző Iskola 2019 végéig viselheti az „Ökoiskola” címet.

Nyíregyháza - A Westsik Vilmos Élelmiszeripari Szakképző Iskola 2019 végéig viselheti az „Ökoiskola” címet.

– A tanítási órákon fő célunk az egymással szoros kapcsolatban lévő kérdéskörök tantárgyközi megközelítése, elsősorban a természetismeret tantárgy keretében. Fontosnak tartjuk az iskolai laboratórium eszközkészletének továbbfejlesztését és itt a környezeti neveléssel, fenntarthatósággal kapcsolatos vizsgálatok, feladatok, kísérletek elvégzését. Bár városi oktatási intézmény vagyunk, területünk kiválóan alkalmas egy tanulmányi sétára, tereptani, biológiai, környezettani ismeretek átadására – magyarázta érdeklődésünkre az „Ökoiskola” cím hátterét Virók Ernő projektvezető, aki további konkrétumokkal is szolgált.

– A környezeti nevelés területén témanapokat, témaheteket szervezünk, például a „Fenntarthatósági témahét” keretében részt vettünk különféle országos, megyei és városi környezet- és természetvédelmi versenyeken, akciókban, kampányokban. Rendszeresen tanulmányozzuk a közeli Bujtosi-tó élővilágát, a tavaszi és őszi madárvonulást. Az idén is részt veszünk a „Ments meg egy kertet!” programban, de ugyanilyen fontosnak tartjuk a zöldövezet kialakítását, gondozását az iskola külső és belső részén. Az iskolában ökofaliújságokat alakítottunk ki, amelyeken szakmai híreket, aktualitásokat, érdekességeket jelentetünk meg, honlapunkon külön rovatot üzemeltetünk, ahol elérhetőek a környezeti neveléssel, madárbarát tevékenységgel kapcsolatos dokumentumok, programok, képek.

Madárbarát intézmény

– Ökoiskolai pályázatunk része volt három vállalás, így csatlakoztunk Magyar Madártani Egyesület „Madárbarát iskola” programjához is. Ennek feltétele mesterséges odúk kihelyezése, itatók és fürdők, porfürdők működtetése, a téli etetés, madár- és rovarbarát növények ültetése, élő-, fészkelő-, pihenő- és táplálkozóhely biztosítása a környékbeli madarak számára, azaz a folyamatos madárbarát tevékenység. A hagyományos Westsik Napok programjai között is voltak ökoiskolai események, például a madárbarát eszközök kiállítása az aulában és egy madárfészek-gyűjtemény bemutatása – vette számba a közelmúlt eseményeit a Westsik pedagógusa.

– A tanulók örömmel fogadják az új ismereteket, kihívásokat, hiszen jellemzően szeretik a természetet. Fontosnak tartjuk, hogy iskolánk környezetbarát legyen, gondot fordítunk az energiatakarékos üzemeltetésre, vagyis a hulladékmennyiség, víz- és energiafogyasztás lehetőség szerinti csökkentésére. A „Víz őrjárat” a vízgazdálkodás és a vízcsapok ellenőrzését végzi, az „E-őrjárat” az energiahatékonyságra, az áram- és fűtési fogyasztásra figyel, míg a „Zöld őrjárat” feladata a madárodúk és etetők, itatók, porfürdők figyelése, feltöltése, a szelektív hulladékgyűjtés figyelemmel kísérése – ismertette végezetül környezetvédelmi tevékenységük néhány fajtáját Virók Ernő.

KM


Mindennapi gyakorlat

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Földművelésügyi Minisztérium megbízásából az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet tavaly is meghirdette az „Ökoiskola” és „Örökös ökoiskola” cím elnyerésére vonatkozó pályázatát a magyarországi székhelyű nevelési-­oktatási intézmények számára. Ez az elismerő cím azokat az intézményeket illeti meg, amelyek átgondoltan, rendszerszerűen és mindennapi gyakorlatként foglalkoznak a környezettudatossággal, a környezeti, egészség- és fenntarthatóságra neveléssel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában