Helyi közélet

2017.08.26. 12:50

Elkezdődött a 16. Vidor Fesztivál Nyíregyházán

Nyíregyháza - Az ünnepélyes megnyitóval és a Margaret Island koncertjével hivatalosan is kezdetét vette pénteken a 16. Vidor Fesztivál Nyíregyházán. A jövő szombatig tartó rendezvényen mintegy háromszáz programot, köztük világzenei koncerteket, színházi előadásokat és szabadtéri filmvetítéseket kínálnak a közönségnek.

Nyíregyháza - Az ünnepélyes megnyitóval és a Margaret Island koncertjével hivatalosan is kezdetét vette pénteken a 16. Vidor Fesztivál Nyíregyházán. A jövő szombatig tartó rendezvényen mintegy háromszáz programot, köztük világzenei koncerteket, színházi előadásokat és szabadtéri filmvetítéseket kínálnak a közönségnek.

A római katolikus társszékesegyház előtti teret teljesen megtöltő érdeklődök előtt Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára beszédében úgy fogalmazott, a Vidor Fesztivál Magyarország egyik legjelentősebb összművészeti eseménye és legnagyobb ingyenes világzenei rendezvénye.

A vidámság és derű országos seregszemléje, azaz a Vidor elősegíti a helyi hagyományok, a nemzeti értékek megismerését, ezzel erősíti a kulturális sokszínűséget, kilenc napja alatt a város egy hatalmas közösségi térré alakul át - hangsúlyozta az államtitkár.

Kovács Ferenc, a nyírségi nagyváros Fidesz-KDNP-s polgármestere közölte: számos új elemmel bővült az idei fesztivál, amelynek zárónapján pótolják az augusztus 20-án a rossz idő miatt elmaradt tűzijátékot.

Kirják Róbert, a főszervező Móricz Zsigmond Színház ügyvezető igazgatója kiemelte, a fesztivál elmúlt két évben sokat fejlődött, az ehhez szükséges támogatást az önkormányzat, a kormány és egy magáncég biztosította.

Az esti könnyű- és világzenei koncertek mellett a színházi versenyprogram is megkezdődött a Móricz Zsigmond Színházban, ahol naponta két vígjátékot láthat a közönség a legismertebb hazai társulatoktól. A zenei kínálat hasonlóan színes lesz, a világzenei vonalat többek közt Nagy Britanniából, Romániából, Maliból, Indiából, Nigerből és Lengyelországból érkező együttesek, a hazai bandákat pedig a 30Y, a Hiperkarma, a Tárkány Művek, Herczku Ágnes és a Banda, valamint a Buda Folk Band képviseli.

A Vidor Faluban és a Vidor Kertben napközben a gasztronómiáé, este pedig a szabadtéri filmvetítéseké lesz a főszerep, de tartanak képzőművészeti kiállításokat, táncházakat, dumaszínházat, irodalmi esteket és komolyzenei koncerteket. A belváros utcáit pantomimesek, artisták, élő szobrok, tűzzsonglőrök és karikaturisták lepik el.

A programok döntő többségét a nyírségi megyeszékhelyen tartják majd, de Szabolcs-Szatmár-Bereg megye húsz másik településére is kitelepül a fesztivál. A nyíregyházi programkínálat három új és egy korábbi fesztiválhelyszínnel bővült, a belváros nagyobb tereire szervezett előadásokkal még több ember kapcsolódhat be a Vidor Fesztiválba.

A hagyományoknak megfelelően a rendezvények kilencven százaléka ingyenes lesz, jegyeket csak a színházi és dumaszínházi előadásokra kell váltani.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában