Helyi közélet

2017.08.04. 15:36

Nem utazhat Brazíliába, az űrtábor lázában ég…

Nyíregyháza - Forgott a világ Tóth Bencével, amikor tudatosult benne, hogy mekkora lehetőséget tarthat a kezében az okoskesztyűjével.

Nyíregyháza - Forgott a világ Tóth Bencével, amikor tudatosult benne, hogy mekkora lehetőséget tarthat a kezében az okoskesztyűjével. A nyíregyházi Bánki diákja pályamunkájával elkápráztatta a 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny zsűrijét. A Nemzeti Múzeum szomszédságában található patinás épületben, a Kossuth Klubban harmadmagával (a sárospataki Dékány Leával és a csíkszeredai Imets Tamással) szerzett „beszállókártyát” az augusztusi forta­lezai világkiállításra.

Augusztusban irány Budapest!

– Felemelő érzés volt, amikor megtudtam, hogy Brazíliába repülhetek. Ez nem egy átlagos utazás lesz – nyilatkozta akkor lapunknak a tinédzser kutató. Mégsem csöppenhetett az álomvilágba, köddé vált az egzotikus portya. – Biztonsági okokból a hazai szövetség úgy döntött, hogy nem kockáztatják az utat. Ettől persze még megrendezik a világkiállítást. Az ellenben biztató, hogy ha minden a tervek szerint alakul, akkor tavasszal részt vehetünk a norvégiai űrtáborban. Az egy hét során mindenféle olyan dologgal foglalkozhatunk, ami kötődik az űrkutatáshoz. Például rakétaépítés, égitestek megfigyelése, rakétakilövés lebonyolítása. Nem élem bele magam, van még idő bőven odáig. Augusztusban viszont a budapesti nemzetközi tudományos tábor vár, ahová a világ minden pontjáról jönnek fiatalok. Biztos sok érdekes információhoz jutok majd ott. Az okoskesztyűre visszatérve: a versenyek óta nem kerestek meg a gyártással, de bemutathattam a munkámat egy híres cégnek, mely az előadásom után anyagi támogatást ajánlott fel. Ez azért jó, mert így már nekikezdhetek az újabb prototípus fejlesztéséhez is.

A jeltolmács kesztyű

A Tehetséggondozási Nívódíjjal illetett Zsigó Zsolt tanítványának újítás a jeltolmács kesztyűje. A jelnyelvi szinkrontolmács tárgy a beszéd- és a halláskárosult embereknek segít. Flexszenzorokkal és gyorsulásmérőkkel egy Arduino (szabad szoftveres, nyílt forráskódú elektronikai fejlesztőplatform) feldolgozza a kéz és az ujjak mozgását, majd ezt hanggá alakítja. Az eszköz mobilis, ezért a felhasználó magával tudja vinni bárhova.

A kesztyű révén a siket emberek képesek lehetnek mindennapi ügyeket intézni például a bankban, az autószerelőnél. Megkönnyítheti a siket emberek társadalmi integrációját, a halláskárosultak foglalkoztatását, munkába állását. A kesztyű viselője képes kommunikálni azokkal az emberekkel is, akik nem ismerik a jelnyelvet.

KM-LTL


[related-post post_id="3457337"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában