Helyi közélet

2017.10.31. 17:23

Feleslegesen szórjuk a pénzt, ha nem jók a fűtési szokásaink

Nyíregyháza - A magyar háztartások jóval több energiát használnak és többet költenek a havi rezsiszámlákra, mint amennyire valóban szükség lenne. Ennek oka leginkább az, hogy nem megfelelőek a fűtési szokásaink.

Nyíregyháza - A magyar háztartások jóval több energiát használnak és többet költenek a havi rezsiszámlákra, mint amennyire valóban szükség lenne. Ennek oka leginkább az, hogy nem megfelelőek a fűtési szokásaink.

Nyolcszáz magyar háztartás bevonásával készült a Honeywell felmérése, amiből kiderül: a magyar háztartások csaknem fele nem tesz semmit energiafelhasználásának csökkentéséért. A válaszadók negyede mondta azt, hogy kénytelen kölcsönkérni vagy hitelt felvenni, hogy ki tudja fizetni a fűtésszámlákat, 19 százalékuk gyakran kerül ilyen helyzetbe – különösen igaz ez a téli időszakra.

A háztartások nagy része nem ismeri teljes mértékben a hatékony otthonfűtés-technikákat vagy elavult fűtési szabályozási technológiát használnak. Pedig a modern termosztátrendszerek használatával könnyebben fenntarthatnák otthonukban az ideális hőmérsékletet, és spórolhatnának a fűtésszámlán is. Van olyan rendszer, amelyikkel ez akár 40 százalékkal alacsonyabb fűtésszámlát is jelenthet"

– ismertette Bognár Gábor, a Honeywell magyarországi vezetője.

A felmérés kimutatta, hogy a tulajdonosok nagy része a háztartás kényelmét helyezi előtérbe a költségcsökkentéssel szemben. Az egész ház egyidejű fűtése túlzott fűtőanyag-felhasználáshoz vezethet, miközben egy termosztát segítségével egyenletes hőmérsékletet is fenn lehetne tartani a nem használt helyiségekben. Ennek ellenére a válaszadók 14 százaléka mondta azt, hogy tudná szabályozni lakása különböző helyiségeinek hőmérsékletét, de nem teszi a bonyolultsága vagy időigényessége miatt.

– Habár azt mindenki jól tudja, hogy a legolcsóbb energia a fel nem használt energia, mégis: a lakástulajdonosok nagy része nem használ termosztátot a fűtésének szabályozásához, pedig a használók 27 százaléka állítja azt, hogy a fűtésszámlájukon 11–20 százalékot tudnának megtakarítani – jegyezte meg Holoda Attila energetikai szakértő.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában