Helyi közélet

2017.10.27. 08:16

Sokan már tudják, hogy a honlapjuk a holnapjuk

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Ha kíváncsiak vagyunk egy cég termékeire, felmegyünk a honlapjára és végignézzük a galériát. Amikor nem láttuk a kedvenc csapatunk meccsét, de kíváncsiak vagyunk az eredményre, az oldalára kattintunk, és már meg is van a megoldás. Ugyanígy, ha nem tudjuk, mikor kezdődik a színházi előadás, csak kattintunk. Legyen tehát szó üzletről, szórakozásról, kultúráról vagy sportról, egy jó honlap aranyat ér – a rossz pedig elriasztja a potenciális nézőt, szurkolót, vásárlót.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Ha kíváncsiak vagyunk egy cég termékeire, felmegyünk a honlapjára és végignézzük a galériát. Amikor nem láttuk a kedvenc csapatunk meccsét, de kíváncsiak vagyunk az eredményre, az oldalára kattintunk, és már meg is van a megoldás. Ugyanígy, ha nem tudjuk, mikor kezdődik a színházi előadás, csak kattintunk. Legyen tehát szó üzletről, szórakozásról, kultúráról vagy sportról, egy jó honlap aranyat ér – a rossz pedig elriasztja a potenciális nézőt, szurkolót, vásárlót.

Ami a honlapokat illeti, nem minden megyei településen, cégnél köszöntött be a XXI. század, de sok a jó példa is.

– Nyírbátor jelenleg több honlapot is üzemeltet, részben a városlakók, részben a turisták számára. A karbantartásukat, rendszeres frissítésüket a polgármesteri hivatal és az önkormányzati tulajdonú Nyírbátor Városfejlesztő és Működtető Kft. munkatársai végzik – tudtuk meg Máté Antaltól. Nyírbátor polgármestere hozzátette: ősszel kezdte el az önkormányzat az új, egységes lakossági információs rendszer kialakítását, ami már alkalmazkodik a jelenlegi fogyasztói igényekhez is.

Főállású munkatárs

– Az egységes felület könnyebb hozzáférést biztosít a szükséges információkhoz, a honlapot optimalizáljuk majd tabletre és okostelefonra is. A hírek napi feltöltéséhez, az információk frissítéséhez egy főállású munkatársat fog alkalmazni az önkormányzat. Három fő célja lesz a portálnak: a lakosság tájékoztatása, a turisták informálása és egy „hasznos információk” elnevezésű menüpont a mindennapi problémák megoldására. Az oldal interaktívvá válik, a regisztrált felhasználó pontos információkat kap majd a fontos városi eseményekről, rendezvényekről. A felhasználók közvetlenül értesülhetnek a friss hírekről, legyen szó akár az oktatásról, akár az egészségügyről, akár a hulladékszállításról – sorolta Máté Antal.

A látszat csal

Csak első pillantásra tűnik úgy, hogy Zsurknak, a megyénk északi csücskében meghúzódó, alig nyolcszáz lelkes településnek nincs saját honlapja, holott 2012 óta működtetnek ilyet. Persze igaz: jelenleg nem elérhető, mivel vírusos lett.

– Valóban, a honlapunkra kattintva csupán egy hibaüzenetet kapunk, de éppen most vásárolunk tárhelyet, s mostantól magunknak töltögetjük a tartalmakat – fogadta megkeresésünket a település polgármestere, Pócsikné Vakula Ágnes. – Eddig szépen működött, s amikor vírusos lett, azzal biztattak, hogy kis idő múlva visszaáll majd. Nem így történt, ezért döntöttünk a saját tárhely mellett. Nem jelent nagy költséget ez a községnek, egy évre 4290 forintot fizetünk, a többit pedig megoldjuk magunknak. Már a legnépszerűbb közösségi portálon is jelen vagyunk, a modern világban nem engedhetjük meg magunknak, hogy lemaradjunk, s szükségesnek is gondoljuk az efféle szolgáltatást. Azóta a település iránt is többen érdeklődnek, s volt, aki képeslapot is ezen keresztül kért tőlünk.

– A gasztroturizmusunkat is szeretnénk általa népszerűsíteni, már csak azért is, mert a gyönyörű Kossuth terünkön álló épületünk kertjében szabadtéri rendezvényeket tartanánk. Győröcskétől kerékpárút vezet Zsurkig, s a záhonyiak is szívesen jönnének, ha látnák, hogy pezsgő az élet itt nálunk. Tisztában vagyunk vele, hogy fontos a gazdag kép­anyag egy ilyen honlapon, s a jövőben is szorgalmasan töltjük a felvételeinket a kézműves-foglalkozásainkról, november 10-e körül pedig egy kiállítással egybekötött vásárt szeretnénk rendezni, ahol bemutatnánk, mennyi szép ajándéktárgyat készítünk a közfoglalkoztatás keretein belül.

Jó példák

– Mi is minél több fiatalt szeretnénk elérni, márpedig minél lejjebb megyünk életkorban, az emberek annál inkább a világhálón élik az életüket. Az internet egyik hatalmas előnye, hogy gyors. Ezt tudtuk kihasználni például szerdán, amikor a szurkolóink nem lehettek ott Csornán, de a honlapon szinte élőben követhették figyelemmel a meccset. Egy klub honlapjának az is funkciója – legalábbis mi így gondoljuk –, hogy egy picit a színfalak mögé is beengedje a látogatókat, a szurkolókat. Aki rendszeresen látogatja a honlapunkat, úgy érezheti, hogy része a klubnak, és szeretnénk is, hogy ez így legyen – vélekedett dr. Elbert Gábor, a Nyíregyháza Spartacus Sportszakmai ügyvezetője.

– A Nyíregyházi Állatpark számára rendkívül fontos az online jelenlét – bocsátotta előre Révészné Petró Zsuzsa.

– A folyamatos médiaszereplésnek köszönhetően sokan hallanak az intézményünkről. Alapvető, hogy egy átfogó honlappal álljunk a tájékozódók rendelkezésére, s a tapasztalatok alapján folyamatosan bővítjük a tartalmat. A park kontinensenként mutatja be az állatvilágot, ez a felosztás visszaköszön a holnapon is, ahol minden információ elérhető a nálunk található fajokról, a tenyészprogramokról, az örökbefogadásról vagy éppen a szállodáinkról. Kedveltek a galériák, növekszik a videók iránti érdeklődés – ­sorolta az intézmény szóvivője.

Hozzáfűzte: a honlaplátogatók – a kirándulások megszervezéséhez – elsősorban az újdonságokról, a nyitvatartásról és a belépőjegyárakról tájékozódnak, s bár mindezt hat nyelven tehetik, a magyar és angol nyelvterületről kattintók vannak túlsúlyban.

Népszerűbb a Facebook

– Az a tapasztalatunk, hogy többen követik az állatpark Facebook-oldalát, amely elsősorban a fiatalabbak körében népszerű. Ezt a felületet naponta frissítjük rövidebb hírekkel, a nálunk született apróságok fotóival, s belinkeljük a bővebb információt nyújtó honlapot is – árulta el Révészné Petró Zsuzsa, minként igyekeznek minden igényt kielégíteni.

KM


Mobilbarát megjelenés

– Egyre több megyei településvezető keres fel minket azzal, hogy szeretne a lakosság tájékoztatása érdekében egy dinamikus, mai kornak megfelelő weboldalt készíteni. A legfontosabb megjelenítendő tartalmak a felhívások eseményekre, rendezvényekre, kép- és videógalériák, közérdekű információk megjelenítése. Mindezek mellett számos további funkció segítheti a részletes és teljes körű lakossági tájékoztatást. Kiemelt szerepet kap a mobilbarát megjelenés, hiszen napjaink trendjeihez, felhasználói szokásaihoz minden weboldalnak alkalmazkodnia kell – közölte Berencsi Máté, a ForWeb ügyvezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában