Helyi közélet

2017.11.29. 18:50

A (tovább)tanulás mint egyetlen kitörési pont

Nyíregyháza - A hátrányos helyzetű és/vagy a fogyatékkal élők mindennapi problémái mellett a romák és a többségi társadalom (v)iszonyáról is szó esett szerdán a nyíregyházi Alvégesi Művelődési Házban rendezett „Sokszínű együttélés a társadalomban” című fórumon a XXI. Századi Roma Nők Országos Egyesülete szervezésében.

Nyíregyháza - A hátrányos helyzetű és/vagy a fogyatékkal élők mindennapi problémái mellett a romák és a többségi társadalom (v)iszonyáról is szó esett szerdán a nyíregyházi Alvégesi Művelődési Házban rendezett „Sokszínű együttélés a társadalomban” című fórumon a XXI. Századi Roma Nők Országos Egyesülete szervezésében. A Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium igazgatóhelyettese, Kecskemétiné Szilvási Zsuzsanna elmondta: nem hisz a csoportos programokra épülő romaintegrációs törekvések sikerében, differenciált, személyre szabott, célzott segítségnyújtással viszont szép eredményeket lehet elérni.

– Fontos, hogy a szülők is felismerjék: a (tovább)tanulás az egyetlen kitörési pont a boldoguláshoz, a jobb élethez, s ennek szellemében segítsék gyermekeik előrehaladását. Sajnos kevés roma fiatal jut el az érettségiig, pedig a diploma is elérhető cél lehetne számukra – megfelelő motivációval és segítséggel. A szociális és kulturális különbségek, a tanulási nehezítettség, a beilleszkedési gondok kezelésével párhuzamosan nem könnyű elfogadtatni az osztályközösség többi tagjával, hogy a kiemelt figyelem és gondoskodás nem kivételezés, hanem hátránykompenzáció – mesélte a Richter Aranyanyu díjas pedagógus.

Az Evangélikus Roma Szakkollégium mentora, Oláh Róbert a saját példáján keresztül demonstrálta, milyen lehetőségek és nehézségek várnak a tanulni, boldogulni vágyó roma fiatalokra. – Szabolcsveresmartról egyházi középiskolába, onnan egyetemre, majd a munka világába vezetett az utam. Nem volt egyszerű... Ma továbbtanulásra buzdítok, illetve készítek fel fiatalokat, a példám motiváló hatással van rájuk – mondta Róbert.

KM-PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában