Helyi közélet

2017.11.14. 10:11

Kepes András Nyíregyházán: A robotok megjelenésével milliószámra tűnnek majd el munkahelyek

Nyíregyháza - Kepes András szerint az emberiség egyetlen esélye a nyitottság.

Nyíregyháza - Kepes András szerint az emberiség egyetlen esélye a nyitottság.

– Popper Péter szerint a társadalmi berendezkedésünk azt kínálja fel, hogy lehetünk intelligensek és dep­ressziósok, vagy boldogok és hülyék – én keresem azt az utat, hogy intelligens legyek és boldog – vagy ha azt gondolom, hogy ez lehetséges, akkor hülye vagyok? – tette fel a kérdést nyíregyházi előadásán a minap Kepes András, aki az útkeresés közben elénk kerülő akadályokról beszélt és arról, milyen problémákkal kell megküzdenünk napjainkban és a nagyon közeli jövőben.

Bizonytalanság, agresszió

– A technikai fejlődés hatásait fel sem tudjuk fogni: a robotok megjelenésével milliószámra tűnnek majd el munkahelyek: elég csak a 3D-nyomtatóban rejlő lehetőségekre vagy például az önjáró autókra gondolni: ha mindent ki lehet nyomtatni, nem lesz szükség a gyártósorok mellett dolgozókra, és mi lesz a busz- és kamionvezetőkkel? De ez a sor végtelen, a változások pedig sokkal hamarabb megérkeznek az életünkbe, mint azt gondolnánk. Ami viszont már itt van: az éhínség, a túlnépesedés, az egyenlőtlenség, a vallási és etnikai háborúk, a migráció. Ez utóbbi nem új keletű jelenség: mi, magyarok is sokat vándoroltunk, amíg megérkeztünk ide, ahol most élünk, de a XIX. század második fele és a XX. század első fele között 59 millió ember vándorolt ki Európából – annyian, amennyien most idefelé igyekeznek.

Egyes tudósok szerint a különböző civilizációk harca zajlik, én azonban úgy gondolom, minden egyes kultúra a saját válságával küzd, ennek következménye a bizonytalanság és a kivetített agresszió.

A terrorcselekmények nagy részét második generációs bevándorlók követik el: a saját kultúrájuktól már elszakadtak, de az újba nem tudnak beilleszkedni, mert képtelenek azonosulni a hagyományaiktól eltérő értékrenddel. Ez a feszültségforrás vezet el az agressziójukhoz – ez nem azt jelenti, hogy felmentem őket, csupán arról van szó, hogy megpróbálok logikát keresni a tetteik mögött. Az egyik legnagyobb baj az, hogy elveszett a bizalom az emberek és a kultúrák között, pedig csak akkor találunk megoldást a világ problémáira, ha ezt visszaállítjuk és befogadók leszünk. Ennek nem az a gátja, hogy más nyelvet beszélünk: akkor fogjuk megérteni egymást, ha figyelünk arra, amit mások mondanak és tesznek. A történelmünk egyik legjelentősebb korszaka Mátyás király uralkodása volt – és miért? Más kultúrákkal kerültünk kapcsolatba, tanulhattunk és tanultunk is tőlük. Szerintem ez a fajta nyitottság az emberiség egyetlen esélye, a másik oldalon pedig nincs más, csak az atomháború.

Egy férjen osztoznak, de hűséget kapnak

Kepes András a világ számos olyan országában járt, ahol a miénktől eltérő szokásokkal találkozott. – Egyes országokban a nők pásztorkodnak és a férfiak kötögetnek, máshol a szentháromságban a nőnek és a gyereknek ugyanolyan szerep jut, mint az apának. Számunkra furcsa a poligámia, ami nőpárti, hiszen azokban a kultúrákban, ahol elfogadott a többnejűség, elvétve találunk egyedül élő nőket: nekik mindig jut férfi. Ráadásul, bár első hallásra talán furcsának tűnik, de ez a hűség alapja is, hiszen annak a férfinak, aki mind a három vagy akár több feleségének is ugyanolyan mértékben biztosít anyagi javakat és szerelmet, egész egyszerűen nem jut energiája más nőkre. Az ezzel kapcsolatos felháborodást túlzásnak érzem, hiszen a világ legtöbb pontján van a férfiaknak valakijük a feleségük mellett, csak éppen az a valaki nem kap sem anyagi javakat, sem megbecsülést – ellentétben azokkal az asszonyokkal, akik egy férjen osztoznak.

KM-SZA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában