Helyi közélet

2017.11.30. 18:06

Megépülhet az új uszoda a Continental Aréna mellett

Nyíregyháza - A napirend előtt az Együtt egymásért Burger István díjat Pálócziné Székelyföldi Ágota vehette át dr. Kovács Ferenc polgármestertől.

Nyíregyháza - A napirend előtt az Együtt egymásért Burger István díjat Pálócziné Székelyföldi Ágota vehette át dr. Kovács Ferenc polgármestertől. A méltatás során elhangzott, hogy az orosz-népmávelés szakos tanárként végzett szakember előbb Napkoron, majd a Nyíregyházi Arany János Általános Iskolában tanított, később családsegítőként helyezkedett el, azóta pedig immár három és fél évtizede dolgozik a Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központban. A város minden területén végzett szociális és gyermekjóléti segítő munkát. Feladatát fáradhatatlanul, kiemelkedő szakmai tudással, lelkiismeretesen, példátlan elhivatottsággal végzi. Környezete humánus és segítőkész embernek ismeri, aki szívügyének tekinti a rászorulók és elesettek támogatását. Pálócziné Székelyföldi Ágota hosszú évtizedek óta dolgozik önzetlenül a gyermekekért, a fiatalokért, a családokért. Szociális munkát végző kiváló szakemberként segítő, oktató-, nevelő- és pártfogoló tevékenységével, az ellátás és a gondozás területén végzett példaértékű munkájával méltán érdemelte ki a kollégák, és a nyíregyháziak tiszteletét, az önkormányzat elismerését.

Dr. Kovács Ferenc köszöntötte az érdeklődőként jelenlévő korábbi önkormányzati képviselőt, a 82 éves Béres Józsefet, aki fiatalos lendülettel ülte végig a közel három órás közgyűlést. A legutóbbi testületi ülés óta összesen 6,506 milliárd forint értékű támogatást nyert el 10 TOP-os pályázat. Ezek között szerepel több önkormányzati épület energetikai korszerűsítése, óvodák felújítása és közlekedési csomópont fejlesztése. Készülnek a támogatói szerződések, indulhatnak a projektek. Jeszenszki András (MSZP) javaslatára egyperces néma főhajtással emlékeztek a közelmúltban elhunyt főenergetikusra, Nagy Péterre. Az ellenzéki képviselő azt követően sebességet váltott, és áttért egy immár örökzöld témára: a Mező-Bethlen csomópontot érintő közlekedési újításokra. „Tény, hogy nőtt az áteresztő képessége a kereszteződésnek, de felül kellene vizsgálni azt, hogy mivel nem lehet balra kanyarodni a Bethlen utcára a Tokaji út felől érkezve, ez balesetveszélyes helyzeteket szül”.

Dr. Kovács Ferenc válaszát nem rejtette véka alá: „Végtelenül inkorrektnek tartom képviselő úr hozzáállását. A Facebook-oldalán hangulatot kelt, ez már a kampány előszele. Megépült három új sáv, megváltozott a közlekedési rend, hozzám nem érkezett negatív vélemény. Kérem, ne hergeljen senkit, mert ez nem probléma, hanem kedvező újítás!”

Lövei Csaba (Együtt) az elektromos buszok iránt érdeklődött. Dr. Podlovits Roland projektvezető megnyugtatta, hogy új pályázati kiírás készült, és 2019 második felében már valóság lehet az említett járművekből Nyíregyházán is.

Póka Imre (független) a kertvárosiak aggodalmáról szólt. Pontosabban a Szélsőbokori úton élőkéről, akik kifogásolják, hogy nem egyeztettek velük a tervezett átalakítások előtt. Pató István osztályvezető válaszában elmondta, hogy „szakmai elvek mentén készültek a tervek, a TOP előírásához ragaszkodva ki kell szolgálni a közúton közlekedőket, a kerékpárosokat és a gyalogosokat is, ezért szükséges bővíteni az út szélességét. Póka Imre reagálásában megjegyezte, hogy senki sem örülne annak, ha a megkérdezésük nélkül hozzálátnának a kerítésük lebontásának. Nagy László (MSZP) azt kifogásolta, hogy a teniszpálya sátrát a szezon közben szedik le. Dr. Kovács Ferenc közölte, hogy az eddigi üzemeltetési határidő november 30-án járt le, ezért nem lehet másik időpontra időzíteni a váltást, egyúttal hozzátette: a jövőben jobb körülmények fogadják a teniszezőket. Halkóné dr. Rudolf Éva (Fidesz) ekképpen fogalmazott: „Egy álom vált valóra a Mező-Bethlen csomóponttal, ami nem csak a kertvárosiak javát szolgálja”. Ágoston Ildikó (Fidesz) megjegyezte: „Egyetlen betű a különbség az öröm és az üröm között. Én az örömömnek adott hangot, amikor közlöm, hogy Sóstóhegyen az idén négy utca kapott aszfaltot, és jövőre folytatjuk tovább”.

Vassné dr. Figula Erika, a Nyíregyházi Egyetem augusztusban kinevezett rektora mutatta be a felsőoktatási intézményt a napirendi pont keretében:

„Szemléletváltás következett be a Nyíregyházi Egyetemen. Szükségszerű a közeledés a várossal, az itt élőkkel ahhoz, hogy meghatározó szellemi bázis legyünk a jövőben is. Szeretném megköszönni polgármester úr pozitív hozzáállását, azt az attitűdöt, ami példaértékű. A hallgatóbarát egyetemünk olyan jó hely, ahol jó oktatni, jó tanulni”.

Új uszoda épül a Continental Arena szomszédságában 2,48 milliárd forintból. A beruházásban verseny- és tanuszoda is szerepel. Tíz nyíregyházi utcában elkezdődhet a szennyvízberuházási program. Dr. Szemán Sándor címzetes főjegyző bejelentette, hogy jövőre Nyíregyháza ad otthont a megyei jogú városok országos sporttalálkozójának.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában