Helyi közélet

2017.11.10. 08:08

Metil-alkohol-mérgezés az utóbbi időben nem volt a megyében, viszont sokan isznak fagyállót

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Gondatlanságból elkövetett emberölés és életveszélyt okozó testi sértés vétsége miatt indult büntetőeljárás két férfi ellen, akik a gyanú szerint a bodrogközi Dámócon metil-alkoholt tartalmazó szeszes italt árusítottak. Eddig öten vesztették életüket azok közül, akik ittak a „pancsolt” szeszből.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Gondatlanságból elkövetett emberölés és életveszélyt okozó testi sértés vétsége miatt indult büntetőeljárás két férfi ellen, akik a gyanú szerint a bodrogközi Dámócon metil-alkoholt tartalmazó szeszes italt árusítottak. Eddig öten vesztették életüket azok közül, akik ittak a „pancsolt” szeszből.

Formaldehiddé alakul

– Az utóbbi években egyetlen metil-alkohol-mérgezéses esetünk sem volt – nyugtatott meg mindenkit dr. Ligeti Richárd, majd a Jósa András Oktatókórház Sürgősségi Betegellátó Centrum (SBC) Intenzív Részlegének vezető főorvosa árnyalta is a képet, hiszen fagyálló fogyasztása miatt nagyon sok beteget kezelnek az osztályon, s az ellátásra szorulók nagyobb része sajnos öngyilkossági szándékkal iszik etilén-glikolt.

Az adjunktus elmondta azt is: akár metil-alkohol, akár fagyálló okozta mérgezésről beszélünk, a laikus számára a tünetek hasonlítanak az „egyszerű” alkoholmérgezésre. Figyelmeztető jel lehet az alkoholos kipárolgás és az alkoholszagú lehelet hiánya, vagy ha hirtelen lépnek fel a látási zavarok.

[related-post post_id="3673317"]

– Metil-alkoholból már a kisebb mennyiség is veszélyes lehet, mert a szervezetben formaldehiddé alakul, ami komoly sejtméreg. Emellett károsítja a májat, a vesét, a látást biztosító retinasejtek anyagcseréjét gátolva a sejtek elpusztulnak, ezért tartós vakságot is okozhat. Ha valaki egy decit tisztán megiszik a mérgező metil-alkoholból, az megfelelő segítség hiányában nagyon gyorsan halált okozhat – utalt a következményekre az adjunktus.

Mérgezés gyanúja esetén azonnal mentőt kell hívni, s ha van rá mód, a mérgezettel meg kell itatni fél vagy inkább egy deci tömény (40–50%) alkoholt, mert az etanol lebontása csökkenti a metanol káros hatásait, ugyanis az enzim az alkoholt fogja előbb lebontani.

Az etilén-glikol tiszta, színtelen, szagtalan, édes ízű, szirupos folyadék, könnyen összetéveszthető az etil-alkohollal.

Cukros-alkoholos infúzió

– A mérgezés a központi idegrendszerre, az anyagcserére, majd a szívre, a tüdőre hat, végezetül pedig a leáll a vese működése – sorolta Ligeti Richárd. – A toxikológiai tünetek jellege és súlyossága függ az elfogyasztott etilén-glikol mennyiségétől, az elfogyasztás és a kezelés között eltelt időtől. Amennyiben biztosra vehető a fagyállómérgezés, minél hamarabb itassanak a beteggel tömény alkoholos italt! – tanácsolja a szakember. A SBC-re bekerülő betegek kezeléséről megtudtuk: cukros-alkoholos infúzió mellett elvégzik a toxikológiai vizsgálatot és elkezdik a dialízist is, mert ezzel gyorsabban ürül a szervezetből a méreg.

– A kollégáink „jó szaglásuknak” köszönhetően azonnal észreveszik, milyen mérgezésről van szó, s a rögtön elkezdett művesekezelésnek is köszönhetően nem volt halálos kimenetelű esetünk – jegyezte meg a részlegvezető főorvos –, arra viszont volt példa, hogy a súlyos vesekárosodás miatt a dialízist hosszú távon folytatni kellett.

KM-BM


Szeszesital: csak megbízható forrásból!

A metanolmérgezést könnyű elkerülni, mindössze arra kell figyelni, hogy csak megbízható forrásból származó alkoholterméket fogyasszunk, kerüljük a pancsolt italokat, mert azoknál előfordulhat, hogy az etanolt az olcsóbb metanollal helyettesítik az ital alkoholtartalmának növelése érdekében.

A pálinkában természetes módon is lehet némi metanol, amely a cefre erjedése során a gyümölcs pektintartalmából keletkezik. A fogyasztásra alkalmas szeszes italok megengedett metanoltartalmát a rendeletek határozzák meg: a gyümölcscefréből főzött pálinka megengedett meta­noltartalma tisztaszesz-tartalomra számítva kisebb mint literenként 10 gramm. Ez 40 fokos pálinkánál literenként 4 gramm metanolt jelent. Sajnos a pálinka ízén nem érződik a metanoltartalma, ezért aki nem biztos a pálinkájában, érdemes bevizsgáltatnia, nehogy baleset történjen – olvasható az italmérték.hu oldalon. Az „Italmérték” program a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács Kulturált Alkoholfogyasztás Tagozatának nonprofit kezdeményezése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában