Helyi közélet

2017.11.13. 12:19

Torontóban is megemlékeztek

Mátészalka - Méltóképpen ünnepeltük meg Mátészalkán az október 23-ai évfordulót. A Szentpéteri Zsigmond Színház bejáratánál a „büszkeségkapu” előtt tartottuk az ünnepséget, ahol Bíró Lajos szobrászművész bronzból készült portréi az 56-os vezéralakokról a bejárati kapun láthatóak - írja olvasónk.

Mátészalka - Méltóképpen ünnepeltük meg Mátészalkán az október 23-ai évfordulót. A Szentpéteri Zsigmond Színház bejáratánál a „büszkeségkapu” előtt tartottuk az ünnepséget, ahol Bíró Lajos szobrászművész bronzból készült portréi az 56-os vezéralakokról a bejárati kapun láthatóak - írja olvasónk.Itt látható édesanyám testvére, dr. Kovács István portréja is. A nagybátyám 1918-ban született, állami közjegyzőként dolgozott. 1957-ben Jugoszlávián keresztül menekült Kanadába. 1956-ban ő volt a fő szervezője a Szabad Szatmár-Bereg című lapnak. Győznek az emberi jogok című verse miatt elítélték, ezen kívül 30 pontból álló kiáltványt fogalmazott meg. Torontóban ügyvédként dolgozott, most fiai, István és Levente viszik tovább az ügyvédi hivatást. A nagybátyám nyugdíjas korában a Magyar Kultúra Házát igazgatta Torontóban. Kanadában is mindig hű maradt hazájához. Édesanyám, Kónyáné Kovács Ildikó mindig büszke volt testvérére, sajnos már nincsenek közöttünk. Torontóban is megemlékeztek az 1956-os eseményekről.

- Kónya Ildikó Mátészalka -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában