Helyi közélet

2017.11.20. 08:56

Videó: Póráz nélkül kutyába se veszik az ebet a zebrán?

Nyíregyháza - Méltányolható a hirtelen felindulásból elkövetett tett, vagy a közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény?

Nyíregyháza - Méltányolható a hirtelen felindulásból elkövetett tett, vagy a közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény?

Egy gépkocsi fedélzeti kamerája rögzítette az alábbi különös esetet pénteken Nyíregyházán. Egy autó haladt az Orosi út felé a Törzs utcán, s mivel nem állt meg a kijelölt gyalogátkelőhely előtt, a lakótelep felől érkező kutyás páros egyik, póráz nélkül tartott kutyája nekiugrott a gépkocsinak. Az autós továbbhajtott, a kutya gazdája pedig a kocsi után rohanva megdobta a szabálytalankodó járművet egy bottal. A rendőrséghez fordultunk, hogy értékeljék a szituációt, s megtudtuk, ezidáig se bejelentés, se feljelentés nem érkezett az esettel kapcsolatban.

– Fontos megjegyezni, hogy a felelősség megállapítása mindig vizsgálat tárgyát képezi. Annak eldöntéséhez, hogy történt-e közlekedési vagy más jellegű bűncselekmény, a körülmények pontos ismerete szükséges – adott információt a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense, Fehérvári Marietta.

A felelősség közös!

– A KRESZ szerint a jármű vezetőjének a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet csak fokozott óvatossággal és olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy ha szükséges, meg is tudjon állni. Abban az esetben, ha a gépjármű sofőrje a kijelölt átkelőhelyen nem ad elhaladási elsőbbséget a gyalogosnak, szabálysértést követ el. Ilyenkor azonban mérlegelni kell, hogy a gyalogosnak ténylegesen szándékában állt-e az átkelés.

– Ám a gyalogos is csak akkor léphet az úttestre, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről. Nem indulhat el tehát váratlanul, köteles az úttesten késedelem nélkül átmenni, tartózkodnia kell minden olyan magatartástól, amely a járművek vezetőit megzavarhatja vagy megtévesztheti. A KRESZ szerint egyértelműen a kijelölt gyalogátkelőhelyen áthaladónak van elsőbbsége a járművekkel szemben.

Kutyát csak pórázon!

– A kutya póráz nélküli sétáltatása önkormányzati rendeletbe ütközik, annak megszegője szabálysértést követ el. A KRESZ előírja, hogy állatot az út közelében – magánterületen is – csak oly módon szabad tartani, hogy az útra ne juthasson. (Ez alól a pórázon vezetés képez kivételt!) Kérjük a járművezetőket, hogy a megváltozott időjárási-, látási, és útviszonyokat figyelembe véve nagyobb körültekintéssel közelítsék meg a kijelölt gyalogátkelőhelyeket. A balesetek elkerülése érdekében biztosítsák a gyalogosok zavartalan áthaladását a zebrán.

KM


[related-post post_id="3682951"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában