Helyi közélet

2017.12.18. 16:36

Huszáros hajrával nyert a megye

Nyíregyháza - A Tisza-mentiek domináltak a Duna Televízió műsorfolyamában. A Magyarország, szeretlek! elnevezésű programsorozat fináléjában Szabolcs-Szatmár-Bereg és Veszprém megye csapatai mérkőztek meg a végső győzelemért advent harmadik vasárnapján.

Nyíregyháza - A Tisza-mentiek domináltak a Duna Televízió műsorfolyamában. A Magyarország, szeretlek! elnevezésű programsorozat fináléjában Szabolcs-Szatmár-Bereg és Veszprém megye csapatai mérkőztek meg a végső győzelemért advent harmadik vasárnapján. A konferanszié az a Szente Vajk volt, aki a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban nagy sikerrel játszott Sherlock Holmes – A sátán kutyája című darab rendezője.

Ki tud többet hazánkról? – ezt tesztelték kreatív kérdésekkel, feladatokkal. Műsorvezetőként Harsányi Levente lelkesítette a pirosba öltözött szabolcs-szatmár-beregieket. A pulpitusnál három színművész képviselte a megyét az ajaki kötődésű Gubik Petra, a mátészalkai születésű Szabó P. Szilveszter (mindketten a Budapesti Operaház művészei) és a Nyíregyházán élő Pregitzer Fruzsina személyében. Veszprém megye színeiben Kéri Kitty színművész, balatonfüredi színigazgató, Litkey Farkas kétszeres világbajnok vitorlázó, a Balaton-kerülő verseny 13-szoros győztese, valamint Gulyás Péter, a Telekom Veszprém kézilabdacsapat nemrég visszavonult jobbszélsője volt.

Már a kezdés után hamar megszerezte a vezetést a piros csapat, az előny kitartott a hajráig. Az együttes főszervezője, Baracsi Endre a műsorban huszárkapitányként tartott lelkesítő beszédet:

– A szabolcsi alma, a szatmári szilva és a beregi keresztszemes hazájából jöttünk barátommal. Szatmári verbunkkal szeretnénk kedveskedni a kedves nézőknek – szólt a mikrofonba a megyei közgyűlés alelnöke, majd dr. Kelemen Béla főszurkoló Petőfi Sándor szellemiségét idézte fel. A pörgés jegyében a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium táncospárjai szatmári verbunkot, csárdást adtak elő.

A Ki nevet a végén? blokkban az utolsó kérdés előtt újra döntetlen volt az állás. Az a csapat győzött, amelyik helyesen válaszolt arra a kérdésre: hányan viselik a világon a Magyar vezetéknevet? A pirosak tippeltek jól (2014-ben 20 550 volt a Magyar vezetéknevű földlakók száma), így egyetlen ponttal Szabolcs-Szatmár-Bereg megye nyerte a finálét. A fődíj a Magyar Turisztikai Ügynökség által felajánlott, hazai szállodákban beváltható, wellnesshétvége száz olyan család részére, akik egyébként nem költhetnének ilyen pihenésre.

– Köszönet illeti a budapesti szervezőket, mivel sikerült olyan közismert, a megyénkből származó személyeket megnyerni, akik büszkén vállalták szülőföldjük értékeiket, és készek voltak bevetni minden tudásukat és rafinériájukat a végső győzelemért – jegyezte meg dr. Kelemen Béla, akik Baracsi Endrével lelkes szurkolócsapatot toborzott mindegyik műsorra. A nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnáziumból és a vásárosnaményi II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumból olyan fiatalok foglaltak helyet a budapesti tévéstúdióban, a küzdőtér közvetlen közelében, akik végig aktívan lelkesítették a versenyzőket.

– Fontos a lokálpatriotizmus a mai, felgyorsult világban. Ez a tévéműsor tökéletesen alkalmas arra, hogy erősödjön az identitás játékos formában – fogalmazott Baracsi Endre. – Rögtön megláttam a vetélkedőben rejlő lehetőségeket. Az elődöntőben kosárban vittük el a megyei értékes kincseit, a középdöntőben a kuruc kort idéztük meg tárogatóval, a fináléban pedig a néptáncra hívtuk fel a figyelmet. A szurkoló középiskolások örök életükben emlékezhetnek ezekre a műsorokra, ahol átérezhették: mekkora büszkeség szabolcs-szatmár-bereginek lenni!

Műveltségi vetélkedő

A Magyarország, szeretlek! az MTVA szórakoztató műveltségi vetélkedőshow-sorozata, mely a holland I Love My Country vetélkedőn alapul. A műsorban két, három-három hírességből álló csapat, és a két csapatkapitány – 2011-től 2016-ig Jakupcsek Gabriella és Csiszár Jenő, majd 2016-tól Harsányi Levente párjaként Tatár Csilla, utána Kraszkó Zita és Rátonyi Kriszta – verseng Magyarországot érintő kérdésekre válaszolva a szintén az országhoz kötődő nyereményért.

KM–LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában