Helyi közélet

2017.12.27. 11:07

Karácsonyi koncert Szabolcsveresmarton

Szabolcsveresmart - Kovács Nóri a népzene és világzene műfajának egyik legismertebb, szakmailag is elismert előadója, aki több, mit 15 éve van a profi előadói pályán. Ezen időszak alatt több mint harminc lemezen közreműködött és 13 szóló albuma jelent meg.

Szabolcsveresmart - Kovács Nóri a népzene és világzene műfajának egyik legismertebb, szakmailag is elismert előadója, aki több, mit 15 éve van a profi előadói pályán. Ezen időszak alatt több mint harminc lemezen közreműködött és 13 szóló albuma jelent meg.

Szabolcsveresmart – Kovács Nóri december 23–án, szombaton délután, előbb Szabolcsveresmarton a görög katolikus templomban, majd Beregdarócon a római katolikus templomban adott karácsonyi koncertet. A karácsonyi koncerten közreműködött Németh György gitárjátékával. A Szabolcsveresmart–i görög katolikusok lelkipásztori ellátását az ajaki, majd a kisvárdai lelkészek végezték. 1938–ban alakult a szervezőlelkészség, mely 1942–ben önállósult. Temploma 1922–ben épült. Ikonosztázionja Pásztor Miklós tervei szerint 1981-ben készült, a képeit is ő festette. 2010–ben a templom teljesen megújult, falképeit Anducska Tibor műhelye és Makláry Zsolt készítette. A karácsonyi koncert előtt Máté Csaba parókus köszöntötte a fellépő művészeket és a megjelent nagyszámú résztvevőket. Több mint egy tucatnyian Kisvárdáról is érkeztek a koncertre.

A Szabolcsveresmart–i koncertet követően kértük rövid interjút.

–Műsorával járja az országot. Igyekszik a legkisebb településekre is eljutni műsorával. Mi a célja az országjárásának?

–Minél több emberhez eljussak, s a kultúrát olyanoknak is terjesszem, akik nehezebben jutnak hozzá. Itt gondolok azokra a vidéki kis falvakra, ahol a kultúra nem biztos, hogy az emberek mindennapi életében jelen van. Én úgy gondolom, ennek missziónak kell lenni. A jó Isten megsegít akkor, hogyha minél több helyre, elvinni az emberhez a magyar kultúrát, hogy az embereknek csak megismerjék, hanem büszkék is legyenek rá. Rengeteg olyan népdalunk, népzenénk egyházi énekünk van, amelyekre igazán érdemes büszkének lenni, és azt gondolom, hogy ezekkel a dalokkal sikerül a kultúránkat, egy picit közelebb vihetem a vidéki emberekhez is. Ez a cél, eljutni és megismertetni minél több emberrel.

–Hagyománygyűjtést is végez. Milyen céllal?

–Egyrészt azért is, hogy én magam is az ismeretanyagomat tudásomat bővítem ezzel is. Nekem nagyon sok formációm van, a népzenétől a világi zenéig, a populáris zenétől egy kicsit a dzsesszesebb műfajokig. Vallom, hogy a népzene egy nagyon jó közeg és alap arra, hogy utána azt beépítsem a repertoáromba. A popurális zenémet úgy írom meg, hogy a népzenei motívumkincsünk az benne legyen. Ezáltal a népzene egy kicsit új ruhába, új köntösbe öltöztetem, de azért az alapértékek ugyanúgy benne vannak a popurális zenémben is.

–Nem csak énekel, zenét szerez, szöveget ír, sokrétű munkát végez. Hogyan lehet ez?

–A jó Isten adott hozzá elég erőt és ihletet, hogy a fejemben megszülessenek a gondolatok, amelyeket aztán pappírra vetek és ezt egy friss élményemmel hadd illusztráljam. A közelmúltban jelent meg az új lemezem, a „Magyarnak lenni”, melynek címét csupa nagybetűvel értem, hogy „MAGYARNAK LENNI”, mert számomra ez a lélek minősége.

Az, aki ebben az elvadult világban embernek tud maradni Ő az igaz MAGYAR EMBER. Mária országában, szeretetben s békében próbáljunk meg összetartozásban élni, mert szerintem ez jelenti azt, hogy „Magyarnak lenni.”. Ennek a lemeznek kapcsán az ihletet a jó Istentől kaptam. De említhetném a szimfonikus–népi operát a „Nimród regéje”, amely egy kétfelvonásos nagyopera melynek szövegkönyvének ihletét az „őrülés” formájában kaptam meg.

A koncertet követően a parókus atya köszönte meg a csodálatos élményt, majd a település polgármestere Nagy Béla a koncert elismeréseként adta át a település köszönetét jelképező virágát és szerény ajándékát. A Kisvárdaiak nevében Szeregynyi György a „Kisvárdai Lovas Hagyományőrzők és Ápolók” alapítója és a csoport vezetője adta át a köszönet virágcsokrát.

Az Ócsai római katolikus templomban, az Ócsai Népdalkörrel a szentmisén működtek közre december 25–én 9 órától.

2017 szeptemberében–Kárpátalja magyarlakta településein templomkoncerteket adott. Ez évben két új lemeze /CD/ jelent meg szerzői kiadásban, a Betlehemben megzendült az ének–Karácsonyi koncert, valamint a Magyarnak Lenni.

Névjegy

Kovács Nóri énekes, zeneszerző, szövegíró.

Az Európai Unió magyar kulturális delegációjának hivatalos kulturális arca, aki több Európai Uniós rendezvényen képviselte hazánkat többek között Brüsszelben, de számos kiemelt hazai rendezvényen is. Az Amerikai Egyesült Államoktól Kanadán át Moszkváig, vagy Kínáig folyamatosan koncertezik, és kulturális összetartozásra hangolja a helyi magyar közösségeket nagy sikerrel.

Nevéhez fűződik a Magyarország Imázs–dal, „Repülj madár”.

Szakmai elismerései:

A Népművészet Ifjú Mestere 2000

Transilvanian Music Awards–Folk kategória 2013

2014. Ócsa Kultúrájáért díj

2016. Munkáságát a Magyar Állam Nemzeti Értékké nyilvánította.

2017. „Magyar kultúráért” díj

2017. Az Év Énekesnője, Arany Csillag fokozat (Hungarikum Bizottság javaslatára)

2017. A fóti Károlyi István Gyermekközpont Jószolgálati Követe

 

-  Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában