Helyi közélet

2017.12.21. 13:14

Már a csirkeól is okos

Nyíregyháza - Műszaki érdeklődésű, kreatív gondolkodású diákokat díjazott a Magyar Elektrotechnikai Egyesület.

Nyíregyháza - Műszaki érdeklődésű, kreatív gondolkodású diákokat díjazott a Magyar Elektrotechnikai Egyesület.

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE) Működj! elnevezésű pályázatára középiskolások jelentkezhettek az ország minden tájáról az elektrotechnika, az elektronika és az informatika területén megvalósított innovatív ötleteikkel.

Az Óbudai Egyetemen tartott díjátadón három kategóriában harminc elismerést osztottak ki. A nyíregyházi Bánki-iskola is képviseltette magát a rangos rendezvényen. A pályaművek sűrűjében megtalálható volt a digitális logikai játék, a távvezérelt lánctalpas takarító robot, a CNC- és lézergravírozó, valamint a programozható okos csirkeól is.

– A pályázatnak az a célja, hogy felhívja a szakterület meghatározó cégeinek figyelmét az önálló, kreatív, gyakorlati gondolkodású középiskolásokra. Ezért minden sikeres pályázó felkerül az MEE muszakivagyok.hu ajánló felületére, ahol a cégek vezetői megismerhetik őket – újságolta Zsigó Zsolt, a Bánki-iskola tehetséggondozó pedagógusa, aki a pályázat tanári fődíját kapta. Igyekezetét, munkáját az EON által felajánlott iPad-del ismerték el.

A fődíjat (amely egy professzionális villanyszerelő koffer a Wiha Werkzeuge Gmbh felajánlása révén) Vas Bertalan, a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Bánki Donát Műszaki Középiskolája 12. d osztályos tanulója nyerte.

– Találmányom izommozgással vezérelhető eszköz: egy kézprotézis alapmodell – árulta el Vas Bertalan a tévényilatkozatában.

Az egyik különdíjat Tóth Bence 11. d osztályos diák érdemelte ki, ő egy myDAQ mérésadatgyűjtő eszközt és a hozzá tartozó szoftvert kapta a National Instruments Hubgary Kft. jóvoltából. A díjakat Pölöskei Gáborné, szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár adta át.

Az ünnepélyes díjátadón Günthner Attila, a Magyar Elektrotechnikai Egyesület irodavezetője kijelentette:

– Az idei év is alátámasztotta, hogy a pályaválasztó célcsoportot megismerve, a nyelvüket beszélve, pozitív hatással lehetünk az életükre, képesek vagyunk hatékonyan támogatni őket a stabil életpályamodell felépítésében. Nem csak beszélünk hozzájuk, hanem beszélgetünk velük, ők pedig meghallghatnak minket. A kölcsönösségből pedig jó születhet.

Tény, hogy országszerte hiány van gyakorló villamosipari szakemberekből annak ellenére, hogy évről évre többen jelentkeznek a villamos szakterületekhez köthető szakokra.

Günthner Attila hozzáfűzte: – Egyesületünk fontosnak tartja, hogy minél többen válasszák ezt a szakmát, és a végzettek Magyarországon helyezkedjenek el a szakmájukban. Ezért három évvel ezelőtt szakmai mentorprogramot indítottunk, tavaly óta pedig megrendezzük a Mi a pálya? műszaki pályaválasztó fesztivált, ennek célja, hogy felkeltse a pályaválasztás előtt álló gyerekekben az érdeklődést a műszaki pálya iránt. Hat városban vártuk az érdeklődőket, és örömmel jelenthetem, hogy a kiállításokra több mint tízezer fiatal látogatott el. A nem pusztán jelen voltak, hanem az online közösségi térben is beszélgettek az eseményről.

Kreatív alkotók

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület és a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum által is meghirdetett Működj! pályázat keretén belül közel ötven kreatív, alkotó, céltudatos műszaki diák nevezte ötletét a felhívásra. A verseny során a szervezők arra voltak kíváncsiak, hogy a diákok túl tudnak-e lépni az elméleti tudáson, meg tudják-e valósítani azt, ami a fejükben van. Egyetlen kritérium volt, hogy az ötlet a valóságban is működjön.

Fontos az információ

Pölöskei Gáborné, a Nemzetgazdasági Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára kiemelte, mennyire fontos az információátadás a diákok pályaválasztásának szempontjából. Az orientációra remek lehetőséget nyújtanak például az MEE mostanihoz hasonló programjai és pályázatai, amelyeken keresztül a fiatalok, a szülők, a tanárok és a cégek képviselői találkozhatnak egymással – mondta a helyettes államtitkár.

Réger Mihály, az egyetem rektora nyomatékosította: az egyesület céljaival az intézmény maximálisan azonosul, hiszen a hallgatói innováció náluk is jelentős szerepet tölt be, az egyetem is szeretné támogatni a fiatal tehetségeket és a jövő mérnökeinek generációját abban, hogy ki tudjanak bontakozni.

KM–LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában