2017.12.09. 16:32
Tuti receptek a hét végére
Gyöngyi leves, baconbe tekert, töltött csirkemell filé alufóliában, grillezett zöldségekkel és és túrós-sajtos leveles pogácsa! Ugye, hogy remekül hangzanak?
Gyöngyi leves, baconbe tekert, töltött csirkemell filé alufóliában, grillezett zöldségekkel és és túrós-sajtos leveles pogácsa! Ugye, hogy remekül hangzanak?
Gyöngyi leves
Hozzávalók: egy megpucolt gyöngytyúk (a fejét és a nyaka fekete részét ne tegyük bele), 1-2 zellerlevél, 1 fej vöröshagyma, kis cikk fokhagyma, só, őrölt fekete bors, 1 ek. kanál lecsó, darált piros pritamin paprika, kevés lestyán, őrölt gyömbér, kurkuma.
Elkészítés: Mint a szokásos húslevest, odatesszük főni a tyúkot, beletesszük a hagymákat, ha felfőtt, többször lehabozzuk. Beletesszük a lecsót, a darált pritamin paprikát, később a pucolt zöldségeket, a zeller levelet, majd felszaporítjuk. Így hagyjuk főni lassú gázon, kb. 4–5 órán át. Belerakjuk a fűszereket, tovább főzzük, míg a hús puha nem lesz. (Némethné Csubák Éva, Baktalórántháza)
Baconbe tekert, töltött csirkemell filé alufóliában, grillezett zöldségekkel
Hozzávalók: csirkemellfilé-szeletek, sonka, sajt, lila hagyma, bacon szalonna, sült csirke-fűszerkeverék, olíva olaj, bors, zöldségek: sárgarépa, cukkini, gomba, kaliforniai paprika, lila hagyma, koktél paradicsom.
Elkészítés: A vékony szeletekre vágott csirkemellszeleteket a fűszersóval és a frissen őrölt borssal megszórjuk, pihentetjük. A sajtot lereszeljük, a lila hagymát vékonyan felszeleteljük. A mellfilészeletekre borítjuk a sonka- és a lila hagymaszeleteket, majd rászórjuk a reszelt sajtot is, aztán feltekerjük azokat, és baconbe göngyöljük. A batyukat olívaolajjal kikent alufóliába csomagoljuk. Sütőben, 180 fokon 30–35 percig pároljuk, majd a batyukat megbontjuk és pirosra sütjük. A körethez a zöldségeket meggrillezzük – a puhulásuk sorrendjétől függően kell ezeket olajba tenni. (Iglai János, Nyíregyháza)
Túrós-sajtos leveles pogácsa
Hozzávalók: 1 dl tej, 1 ek. cukor, 3 dkg élesztő, 25 dkg vaj vagy margarin, 1 dl tejföl,
3 tojás sárgája, 1 ek. só, 60 dkg liszt, 25 dkg félzsíros tehéntúró.
Elkészítés: A tejet meglangyosítjuk, a cukorral és az élesztővel felfuttatjuk. A túrót krumplinyomón áttörjük, a vajat apró kockára vágjuk. A tejfölben simára keverünk 2 tojás sárgáját és a sót. A lisztet tálba szitáljuk, gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk benne a vajat. Hozzáadjuk a túrót, az élesztős tejet és a tojásos tejfölt, majd jól összedolgozzuk. Liszttel megszórt deszkán erősen átgyúrjuk, majd cipót formálunk belőle. Konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen fél órát kelni hagyjuk. A sajtot megreszeljük. A megkelt tésztát 1 cm vastag téglalapra nyújtjuk, megszórjuk a sajt 2/3-ával, majd a hosszanti oldalán szorosan, rétesszerűen feltekerjük. Letakarjuk, meleg helyen ismét fél órát kelesztjük. A tésztát kb. 3 cm vastagságúra nyújtjuk, megkenjük a maradék tojássárgával, megszórjuk a maradék reszelt sajttal. Kb. 4 cm-es átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, sütőpapírral bélelt sütőlapra egymástól tisztes távolságra rakjuk. Előmelegített sütőben 20–25 perc alatt aranysárgára sütjük. (Oláh Lászlóné, Mérk)