Helyi közélet

2017.12.15. 08:46

Vendégségbe jött a nagykövet

Nyíregyháza - A diplomata tárgyalt a hitközség vezetőivel, Nyíregyháza polgármesterével.

Nyíregyháza - A diplomata tárgyalt a hitközség vezetőivel, Nyíregyháza polgármesterével.

Egy korábbi meghívásnak tett eleget Joszi Amrani, Izrael Állam magyarországi nagykövete, s meglátogatta a napokban a Nyíregyházi Zsidó Hitközséget. A nagykövet, aki egy évvel ezelőtt foglalta el hivatalát, megtekintette a zsinagógát, rövid megbeszélést folytatott a hitközség vezetőivel, majd válaszolt a tiszteletére megjelent hitközségi tagok kérdéseire.

Biztonságos helynek számít

A beszélgetés során felvetődött Donald Trump amerikai elnök bejelentése, amely szerint az Egyesült Államok elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosaként. Ezzel kapcsolatban a nagykövet elmondta, hogy ez a döntés nem jelent lényeges változást. Jeruzsálemet Dávid király háromezer évvel ezelőtt tette meg fővárossá, sem azelőtt, sem azután nem volt más az ország fővárosa. Ehhez a témához kapcsolódva szólt arról is, hogy Izrael biztonságos helynek számít, senkit nem beszélne le arról, hogy ellátogasson a Szentföldre, amely a három monoteista vallás hívőinek zarándokhelye.

A magyar–izraeli kapcsolatokat Joszi Amrani – a több mint harmincéves külügyi tapasztalattal rendelkező diplomata – barátinak nevezte.

Hangzott el kérdés az antiszemitizmusról is. A nagykövet a megoldást az oktatásban, a nevelésben látja, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy különbséget kell tenni antiszemitizmus és Izrael-ellenesség között. Párbeszéddel, ismeretterjesztő előadásokkal, a történelem objektív szemléletével lehet és kell kezelni mindkét jelenséget a diplomata szerint. A nagykövet bemutatkozó látogatást tett a nyíregyházi városházán is, ahol dr. Kovács Ferenc polgármester fogadta.

A találkozón a résztvevők a testvérvárosi kapcsolatok erősítéséről, valamint a turisztikai lehetőségekről egyeztettek.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában