Helyi közélet

2018.01.28. 19:24

A csali lecsipkedésében dobogós helyen a dévér

Nyíregyháza - Sok olvasónk gyakran hallja a különböző halak nevét, de hirtelen nem is tudja, hogy vajon melyik pikkelyesről van szó. Sorozatunkban éppen ezért bemutatjuk a magyarországi folyókban és tavakban élő halakat.

Nyíregyháza - Sok olvasónk gyakran hallja a különböző halak nevét, de hirtelen nem is tudja, hogy vajon melyik pikkelyesről van szó. Sorozatunkban éppen ezért bemutatjuk a magyarországi folyókban és tavakban élő halakat.

Finom szerelékkel

A dévérkeszeg hazánkban a gyorsabb folyású patakok és hegyi folyók kivételével szinte minden álló- és folyóvízben megtalálható. A testhossza 40-50 centiméter, de akár a 75 centimétert is elérheti.

Az átlagos testsúlya 1 kilogramm, de mint Borbély Mihály, a rakamazi Cormoran Sporthorgász és Természetvédő Egyesület elnöke elmondta, a Nagy-Morotvában fogtak már 2,5-2,8 kilogrammos dévérkeszeget is, főleg az éjszakai órákban. Valószínűleg ezek a nagy példányok a Tisza áradásakor kerültek a holtágba.

A kisebb – 20-30 dekagrammos – dévérkeszegek – nappal is megfoghatóak, ha nincs süllő a közelben, mert akkor elmenekülnek. A dévérkeszeg teste lapos és igen magas. Oldalán a pikkelyek ezüstösen csillognak, a hasa fehér. A meder mélyebb részein keresgéli szúnyoglárvákból, kagylókból, csigákból és csővájóférgekből álló táplálékát. Horgászatakor érdemes érzékeny úszós felszerelést használni és közben folyamatosan etetni. A horgot leengedhetjük a fenékre is, akkor az úszó kiemelkedése jelzi a kapást. A fenekezős módszerrel is meg lehet fogni, de olyankor is érdemes finom szereléket használni, mert a dévér óvatos és a csali lecsipkedésében az egyik legügyesebb hal. A dévér kis száját érdemes figyelembe venni a csalizáskor, a kis horogra kisebb csalit használjunk.

Hirtelen mélyülő gödrök

A gilisztát sem érdemes lógatva feltenni mert azt csak csipegetni, ráncigálni fogja, de horgostul nem veszi a szájába. Ha tejes kukoricával horgászunk rá, érdemes a kisebb darabokat kiválogatni és csalizás előtt az ujjaink között a kukoricát kissé összezúzni úgy, hogy a tej ne fröccsenjen ki. Szeretik a hirtelen mélyülő gödröket, de szeretik a ritkás nádasok környékét is.

KM


[related-post post_id="3739827"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában