Helyi közélet

2018.01.23. 10:14

Csúszásveszély - "Számtalanszor megesett, hogy magánszemély feljelentett társasházat"

Nyíregyháza - A NYÍRVV munkagépei sóznak, jégmentesítik a bel- és külterületi utakat.

Nyíregyháza - A NYÍRVV munkagépei sóznak, jégmentesítik a bel- és külterületi utakat.

Az idei tél érdeklődés hiányában elmarad? Tettük fel néhány nappal ezelőtt a kérdést lapunkban, és lám a nyíregyháziaknak mégiscsak sikerült szebbnél-szebb havas képeket posztolniuk közösségi oldalaikon a hétvégén. A tél örömteli pillanatait igaz pár óráig élvezhettük csak, mert a havazás hamar alábbhagyott, és a szemet gyönyörködtető havas tájból csupán hónedves, latyakos járdák, az éjszakai fagyok után pedig a jégbordás utak maradhattak volna meg, ha nem kezdték volna meg szórni az utakat. – A belterületi főutakat, járdákat, kerékpárutak és a fizető parkolókat is abban a pillanatban elkezdtük sózni, ahogyan elkezdett hullani a csapadék – nyilatkozta Keczkó János a NYÍRVV Nonprofit Kft. közterület-fenntartási irodavezetője. Az elmúlt hétvégén 17 munkagéppel a városüzemeltetés csaknem 50 munkatársa dolgozott az utak hóeltakarításán, így reggelre többnyire már a száraz főutakon zökkenőmentes lehetett a tömegközlekedés – mondta el a szakember, hozzátette: hasonló időjárásra számítunk ezen a héten is, ami azt jelenti, hogy csapadékos időjárás esetén sózzuk az utakat, akár kézi munkaerővel is jégmentesítünk.

A helyi közutakat, közterületeket az önkormányzatok tartják fenn, Nyíregyházán mintegy 340 kilométernyi burkolt út (főutak, bekötő- és mellék­utak), buszmegállók, fizetős parkolók, gyalogátkelőhelyek téli tisztán tartása tartozik a nyíregyházi közszolgáltató cég hószolgálatához.

– Pluszokban a tetőről le­zúduló hótömeg, megolvadt jég baleset forrása lehet, ezért munkatársaink a társasházak, közintézmények és lakóházak tetejét ellenőrzik és eltávolítják a jeget – mondta a szakember, majd kiemelte: mindenki a téli időjárásnak megfelelően közlekedjen, az autósok legyenek óvatosabbak, fogjanak vissza a sebességből.

A tél vége még odébb van

Az idei enyhe télnek köszönhetően havat sem kell lapá­tolniuk a lakóingatlanok előtti járdákról a tulajdonosoknak, valamint a társasházak elől sem kell nap mint nap feltörni, sózni a jeget. Bár a tél vége még odébb van, ezért jó, ha tudják, hogy komoly pénzbüntetést, esetenként akár 150 ezer forintot is fizet, aki elmulasztja kötelességét.

A külterületi magánházas övezetekben, kertvárosokban a szó szoros értelmében mindenkinek a saját háza körül kell sepernie, ellenben a társasházi lakóközösség nem mondhatnánk, hogy maradéktalanul eleget tesz a közterület-felügyelet többszöri felszólításának.

– Számtalanszor megesett, hogy magánszemély feljelentett társasházat, mert tükörjé­gen korcsolyáztak a tömb előtt járó gyalogosok, volt, hogy könyöktöréssel, bokaficammal kerültek kórházba – sorolt fel szerkesztőségünknek néhány esetet az egyik nyíregyházi társasházkezelő. Nem általánosított, hiszen a lakóközösségek rendszerint a társasházat takarító vállalkozást bízzák meg az épület körüli járdák, lépcsők csúszásmentesítésével, és így ki van pipálva a feladat.

– A lakók lelkiismeretére van bízva, hogy betartják-e a takarítási beosztást, amibe télen a hólapátolás, a sószórás is beletartozik – emelte ki a közös képviselő, aki hozzátette, ha nem, a pénztárcájuk bánja. A közintézményekhez vezető útszakaszokat, fokozottan figyeli a közterület, a külterületeken segítenek az egyedül élő, idős embereknek a síkosságmentesítésben, a nem lakott, üres ingatlanok tulajdonosait pedig felszólítják a kötelezettségükre.

KM-KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában