Helyi közélet

2018.01.04. 11:48

Emléktáblát avatnak a zsinagógában vasárnap

Nyíregyháza - Dr. Bernstein Béla főrabbi születésének százötvenedik évfordulója alkalmából emléktáblát avat a Nyíregyházi Zsidó Hitközség a helyi zsinagógában január 7-én, vasárnap 15 órakor.

Nyíregyháza - Dr. Bernstein Béla főrabbi születésének százötvenedik évfordulója alkalmából emléktáblát avat a Nyíregyházi Zsidó Hitközség a helyi zsinagógában január 7-én, vasárnap 15 órakor. Nemcsak a zsidó egyházi életnek volt kiemelkedő alakja, de hírnevet szerzett magának történészként, pedagógusként, irodalmárként és bibliafordítóként is a Várpalotán 1868. január 7-én született főrabbi, aki Auschwitzban halt meg 1944 júniusában.

A tanulmányait a budapesti rabbiképzőben végezte. 1890-ben Lipcsében avatták filozófiai doktorrá, majd 1890-től 1892-ig a budapesti rabbiképző növendéke volt. 1892-ben lett rabbi. Előbb a szombathelyi, majd 1909-ben a nyíregyházi zsidó hitközség hívta meg főrabbinak. A magyar zsidók szabadságharcbeli hősiességéről készült monográfiája először 1898-ban, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc ötvenedik évfordulóján jelent meg. Dr. Bernstein Béla 35 éven keresztül nagyra becsült és köztiszteletben álló lakója volt Nyíregyházának. A Nyíregyházi Városvédő Egyesület a főrabbi emlékére és tiszteletére jelentette meg a Városvédő Füzetek című sorozat 32. kiadványát, a város önkormányzata pedig decemberi ülésén úgy döntött, hogy Nyíregyházán közterület viselje a nevét.

KM-MML


Az emléktábla szövege

A vasárnap felavatandó emléktáblán a következő szöveg lesz olvasható:

„E zsinagógában kialakított kórházból hurcolták el 1944 tavaszán dr. Bernstein Béla (1868–1944) nyíregyházi főrabbit, aki Auschwitzban halt mártírhalált. 1909-től haláláig volt a status quo ante zsidó hitközség főrabbija, emellett 24 évig a város képviselő-testületének tagja. Történészként és fordítóként is jelentőset alkotott. Születésének 150. évfordulóján Nyíregyháza M. J. Város önkormányzata teret nevezett el róla a helyi zsidó hitközség és a városvédő egyesület kezdeményezésére. Emléke legyen áldott!

Állíttatta a Nyíregyházi Zsidó Hitközség 2018-ban.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában