Helyi közélet

2018.01.19. 07:45

Ki ezért, ki azért „csinálja a fesztivált”

Nyírbogát - Összehangolt tervezésre és jó szervezésre van szükség a turizmusfejlesztésben.

Nyírbogát - Összehangolt tervezésre és jó szervezésre van szükség a turizmusfejlesztésben.

Sok nívós, tartalmas és szórakoztató rendezvényt kínál megyénk valamennyi évszakban – de főleg nyáron – az idelátogató turistáknak, vakációzóknak, legyen szó kulturális, hagyományőrző, zenei vagy éppen gasztronómiai programokról.

A probléma az, hogy a rendezvények gyakorta „ütik”, kioltják egymást – világított rá a Nyírség turisztikai kínálatának integrált fejlesztését célzó szakmai műhelytalálkozón tartott előadásában Bácskainé dr. Pristyák Erika. A Nyíregyházi Egyetem docense rámutatott: szép eredményeket ért el megyénk a turizmusfejlesztés területén, de bőven akad még tennivaló.

A fesztiválturizmusban csak összehangolt munkával, együttműködve érhetünk el átütő sikereket.

Tizenharmadik, egyben utolsó állomásához érkezett csütörtökön a megyei önkormányzat turizmusfejlesztésre fókuszáló szakmai előadássorozata. A műhelybeszélgetésnek, amelynek középpontjában ezúttal a fesztiválszervezés állt, Nyírbogát házasságkötő terme adott otthont.

Az évek alatt fesztivállá nőtte ki magát a Bogáti Forgatag." dr. Simon Miklós

A különféle fesztiválok, melyekben megyénk is bővelkedik, nem tévesztendőek össze a falunapokkal. Míg utóbbi egy aránylag szűk körű, helyi „népünnepély”, utóbbi tömegeket megszólító és vonzó, sokoldalú, többnyire többnapos közösségi program. Természetesen a fesztiválok között akadnak igen színvonalas, gazdag programcsokorral és szolgáltatási palettával büszkélkedő rendezvények, illetve olyanok is, amelyek turisztikai értéke igencsak szerény – hangzott el elöljáróban.

– Fontos tudatosítani a turisztikai szakemberek, a helyi rendezvényszervezők és a településvezetők körében is, hogy együttműködve, a terveket összehangolva, egymás programjait ajánlva, sőt, egymás turisztikai kincseire is építve sokkal eredményesebbek lehetünk – mutatott rá Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke.

Kerékpárral járják a vidéket

Dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő a választókerületben, illetve a térségben megvalósuló turisztikai fejlesztések ismertetése mellett a kerékpárturizmus jelentőségéről is szót ejtett. – A kormány rengeteg támogatást nyújtott a bicikliutak fejlesztésére, amelyeknek megvannak, illetve meglesznek az eredményei – utalt többek között a Debrecen, Szatmárnémeti, Nyíregyháza és a Felső-Szabolcs közötti kerékpár­út-hálózat megvalósítására.

Megyénk sikeres fesztiváljainak egyikeként Nyírbogát korábbi polgármestere büszkén említette meg a 2005-től megrendezett, évről évre látogatottabb Bogáti Forgatagot, a nagyközség ezreket vonzó, kétnapos mulatságát, ahol a szórakoztatás, a kulturális és gyermekprogramok, valamint a gasztronómia mellett az egészségügyi szűrésekre és a helyi kiválóságok elismerésére is figyelmet fordítanak.

Filep Sándor, Vásárosnamény polgármestere a Zoár Napi Sokadalom, Muhari Zoltán, Panyola első embere pedig a Panyolafeszt fejlődés- és sikertörténetét vázolták fel.

Legyenek visszatérő vendégek!

– A kulturális, hagyományőrző, zenei vagy éppen gasztronómiai rendezvények gyakorta sajnos „ütik”, kioltják egymást, mert azonos időpontban, témában szervezik azokat egy-egy térségben. A meghívott előadók tekintetében is érdemes változatosságra törekedni, ám ez csak előzetes egyeztetésekkel és összehangolt munkával lehetséges – mutatott rá előadásában Bácskainé dr. Pristyák Erika főiskolai docens.

– Fontos, hogy az információk – meghívók, plakátok, hirdetések, pr cikkek útján – időben eljussanak a célközönséghez, ezért érdemes nagy hangsúlyt fektetni a marketingre, és bekapcsolódni a falujáró, vidékjáró országos hálózatokba. Olyan nevet ajánlott adni egy-egy fesztiválnak, ami utal a helyszínre, illetve tükrözi, amit takar, lásd: Bogáti Forgatag, strudlifesztivál, VIDOR stb.

– Ha a turistákat több napig, hétig szeretnénk „itt” tartani, nem elegendő egy hétvégi program, több települést érintő, élményekben gazdag programcsomagot kell nyújtani nekik megyénk természetföldrajzi tájain.

– A szervezőknek érdemes hosszú távon gondolkodni, abból kiindulni, hogy ha a fesztiváljukkal, szolgáltatásaikkal sikerült megnyerniük a fiatalokat, jó esély van rá, hogy visszatér jövőre, de akár 5, 10, 15 év múlva, családostól is.

– Széles réteget kell megcélozni, hálózatban gondolkodva, a lehető legvonzóbb turisztikai ajánlatokkal – összegzett a szakember.

- KM-PI -


Turizmusfejlesztés a térségben

Nagykálló-Harangod turisztikai vonzerejének erősítése 104,2 millió forint

Kállósemjén turisztikai szerepének növelése 31,9 millió forint

Máriapócsi horgásztó fejlesztése 21,2 millió forint

Nyírbogát turisztikai fejlesztése 117 millió forint

Bátorligeti ökocentrum fejlesztése 74,4 millió forint

Nyírbélteki római katolikus templom restaurálása 39,3 millió forint

Nyírmihálydi középkori református templom 21,8 millió forint

Nyírbátori református templom látogatóbarát fejlesztése

30,6 millió forint

Piricsei középkori ref. templom látogatóbarát fejlesztése 32,4 millió forint

Máriapócsi római katolikus templom helyreállítása 41,4 millió forint

Barokk múzeumkápolna kialakítása Nyírvasváriban 53,1 millió forint

Rendezvényhelyszín kialakítása a Nyírbátori minorita templomkertben

42,5 millió forint

Nagykállói görög katolikus templom helyreállítása 31,9 millió forint

Kállósemjéni görög katolikus templom helyreállítása 53,1 millió forint

Sváb kulturális örökség fejlesztése Vállaj községben 53,1 millió forint

Tócsni fesztivál infrastrukturális fejlesztése Biriben 53,1 millió forint

Ófehértó római katolikus templomának restaurálása 54 millió forint

Leveleki tócentrum fejlesztése 105,5 millió forint.

Apagyi horgásztó fejlesztése 106,3 millió forint

Baktalórántházi Dégenfeld kastély turisztikai célú fejlesztése

95,7 millió forint

Vajai őstó turisztikai célú fejlesztése 166,4 millió forint

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában