Helyi közélet

2018.01.06. 10:38

Nem csak a tudást szívják magukba Csengerben

Csenger - Mindenki előtt nyitva áll a gyógyulást és betegségmegelőzést szolgáló csengeri sószoba ajtaja.

Csenger - Mindenki előtt nyitva áll a gyógyulást és betegségmegelőzést szolgáló csengeri sószoba ajtaja.

A Makovecz Imre Általános Iskolában hagyomány, hogy minden év február harmadik hetében több száz segíteni és kikapcsolódni vágyó felnőttet vonzó jótékonysági bált szerveznek.

Tanórák, szakkörök kedvelt helyszíne a sószoba." Kazamér Tibor

A 2016-os rendezvény fő célja egy különleges sószoba kialakítása és berendezése volt, ami a szülőknek, a pedagógusoknak, a vállalkozóknak, az egyéb támogatóknak, valamint a csengeri önkormányzatnak hála, meg is valósult, a térségben egyedülálló sóterápiás-szobát a legutóbbi tanévkezdéskor adták át.

– A sóterápia jótékony hatása már évszázadok óta ismert. A térítésmentesen igénybe vehető szolgáltatás nemcsak a gyógyulást, hanem a prevenciót is segítheti – mutatott rá Kazamér Tibor intézményvezető, aki hangsúlyozta: a hiánypótló és innovatív terápiát nemcsak az iskola diákjai, hanem valamennyi csengeri lakos kipróbálhatja.

– Napjainkban a környezeti és egészségügyi ártalmak már a legfiatalabb korosztályt is közvetlenül érintik. A sószoba használata minden légúti megbetegedés esetén, a megfázástól egészen az asztmáig, orvosilag is javasolt.

Észrevétlenül szívják magukba

A kialakított helyiségben tanórákat, csoportos és egyéni foglakozásokat, különböző szakköröket is tartanak a pedagógusaink. A diákok tanulás közben vagy a sóhomokozás-foglalkozásokon szinte észrevétlenül szívják magukba a levegőben létrejövő mikro(só)szemcséket, amelyek erősítik az immunrendszerüket.

Befektetés az egészségbe

– Továbbra is azt valljuk, hogy településünk jövőjének zálogába, a gyermekekbe, illetve az egészségügybe befektetni mindig érdemes. A Makovecz-épület struktúrájába harmonikusan illeszkedik a természetes anyagokból megvalósított, a tanulást, gyógyító-megelőző szolgáltatást nyújtó sóterápiás helyiség – mondta Kazamér Tibor.

KM-PI


Mire jó a sószoba?

A kialakított sószoba közel 1500 kilogramm parajdi és himalája sótömbjei, valamint a sógenerátor a természetes környezetben lévő sóbarlangok klímáját, sókoncentrációját „hozza házhoz”, fény- és hangterápiával kiegészítve.

A szolgáltatás egészségre gyakorolt pozitív hatásai közismertek: csökkenthető az allergia, az asztma, a különböző tüdő- és légúti, valamint az arcüreg-gyulladásos betegségek előfordulása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában