Helyi közélet

2018.01.19. 16:58

Ökumenikus Imahét Kisvárdán

Kisvárda - A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia és a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának Elnöksége tavaly elfogadta, hogy az Ökumenikus Imahét országos nyitó istentiszteletének vasárnapja 2018–tól az üldözött keresztényekért való imádkozás vasárnapja is legyen.

Kisvárda - A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia és a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának Elnöksége tavaly elfogadta, hogy az Ökumenikus Imahét országos nyitó istentiszteletének vasárnapja 2018–tól az üldözött keresztényekért való imádkozás vasárnapja is legyen.

Az imahét anyagát a karibi keresztény testvérek állították össze, amelynek a központi igéje így hangzik: „Jobbod, Uram, dicső az erőtől…”/„Uram, a jobbod kitűnik erejével…” (2Móz/Kiv 15,6)

Az országos ünnepi nyitó istentisztelet 2018. január 21–én, vasárnap 19 órakor a Szent István–bazilikában lesz. Dr. Erdő Péter bíboros mond szentbeszédet és igét hirdet Steinbach József református püspök, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának elnöke. Az ünnepi liturgiában szolgálnak a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa tagegyházainak vezetői. Áldást és imádságot mond Főtisztelendő Dr. David Hamid anglikán segédpüspök, valamint Főtisztelendő Paul Sayah, pátriárkai vikárius, a maronita pátriárka külügyi vezetője. Az istentiszteleten részt vesz Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Négy templomban

Az ökumenikus imahét története 1908–ra /110 éve/ nyúlik vissza, amikor Paul Wattson anglikán pap, a Society of the Atonement in Graymoor egyik alapítója 1908. január 21. és 28. között ima nyolcadra hívta a keresztényeket, függetlenül attól, hogy milyen felekezethez tartoztak. Hatvan évvel később az Egyházak Ökumenikus Tanácsa és a Keresztény Egységtörekvés Pápai Tanácsa közösen adott ki imaszövegeket erre a hétre, támogatva az ökumenikus törekvéseket.

A különböző felekezetek minden januárban együtt imádkoznak a Krisztus–hívők egységéért.

Felső–Szabolcs központjában, Kisvárdán az ökumenikus imahét kiváló alkalom arra, hogy a különböző felekezetek megismerjék egymás kultúráját, és ellátogassanak egymás templomaiba és az egységért imádkoztak. Az egész heti program során, az elmúlt évben is tapasztalható volt, hogy más közösségekhez tartozók, ugyanúgy hisznek a mindenható Isten hatalmában. Szeretnek énekelni és fohászkodni.

Az ökumenikus imahét kisvárdai miserendje

– 22–én, hétfőn, a Görög Katolikus Templomban kezdődik az ökumenikus imahét, ahol a Debrecen–Nyíregyházi Egyházmegye római katolikus megyés püspöke, Palánki Ferenc hirdet igét.

–23–án, kedden Római Katolikus Templomban, Dr. Papp Tibor görög katolikus parókus igehirdetését hallgathatják meg az imahét résztvevői.

–24–én, szerdán, a Református Templomban Malik Péter Károly evangélikus lelkipásztor igehirdetése lesz.

–25–én, csütörtökön az Evangélikus Templom igét hirdet Százvai László református, vezető lelkipásztor.

–26–án pénteken a Református Templomban, Eperjeske református lelkipásztora Iván Barna hirdeti az igét.

–27–én szombaton a Református Templomban, Újkenéz református lelkipásztora Nagy István hirdet igét.

A szertartások minden alkalommal, este 17.30–kor kezdődnek.

- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában