Helyi közélet

2018.02.14. 17:31

A pszichológus nem varázsló

Nyíregyháza - Óriási lépés, ha megfogalmazzuk, mi bánt és merünk kérdezni.

Nyíregyháza - Óriási lépés, ha megfogalmazzuk, mi bánt és merünk kérdezni.

„Vannak zárkózott kultúrák, ahol a kommunikációs közelség lassan alakul ki, és bizonyos határokon nehezen lép át, máshol gyorsabban megy a feloldódás” – írta Buda Béla magyar orvos, pszichiáter egyik, az emberi lélek önfeltárásának kommunikációs gátjairól szóló művében. Kétségtelen, hogy két-három nemzedékkel korábban több idejük volt egymásra a családoknak, a jó ismerősöknek, a barátoknak, s ezáltal lehetőségük volt gondjaikat, lelki bánatukat is megosztani a hozzájuk közel állókkal.

Kommunikációs gátak

A XXI. századi ember sokkal gyakrabban kerül élethelyzeti változások, alkalmazkodások kihívása elé, amelyek lelki nehézségekkel társulhatnak, mégis nehezebben nyílunk meg mások előtt. Ámbár némi ellentmondást is hordoz magában, hogy a „kibeszélő show”-k, a közösségi oldalak zsúfolt csevegőinek korában nehezen nyílunk meg, nem merünk beszélni lelki gondjainkról.

Máris felmerül a kérdés: kivel oszthatja meg problémáit az ember, ha rádöbben, hogy valami bántja? Kultúránkban sajnos, nem elfogadott, rengeteg előítélet és tévhit övezi, sőt, egyenesen titkoljuk, ha pszichológushoz fordulunk.

– A pszichológia észrevétlenül van jelen az életünkben, érdemes rá kicsit tudatosabban gondolni – mondja Lévai Ágnes Melinda szakpszichológus, aki lapunk sorozatában arra vállalkozik, hogy a pszichológia jelentőségéről, lélektani kérdésekről váltson gondolatot olvasóinkkal.

– Természetesen ezáltal nem lehetséges megoldani senki problémáját, de felismerhetik, hogy érdemes velük foglalkozni – emeli ki.

– Mindenki életében előfordulhat, hogy egy-egy élethelyzetben nehezen boldogul, elkeseredettnek érzi magát, tanácstalan bizonyos kérdésekben (családi konfliktusok, gyereknevelés, döntési szituációk). Amikor úgy érezzük, nem tudjuk a hétköznapjainkat átszövő szorongásunk okát, rabjai vagyunk valamilyen függőségnek vagy pusztán nem találjuk a helyünket, nincs határozott jövőképünk a saját életünkre vonatkozóan, amikor tartósan fennáll és elmélyül egy diszharmonikus lelki állapot, merjünk pszichológushoz fordulni segítségért – hívja fel a figyelmet a terapeuta.

Tartunk az ismeretlentől

Az emberek többsége nem tudja, mi történik egy pszichológusnál, nincs a kezében forgatókönyv.

– A pszichológus és kliense között sajátos szövetség van, speciális dinamika, ami megkülönbözteti azt a más jellegű kapcsolatoktól. Titoktartás mellett olyan mondatok is elhangozhatnak, amiket másokkal soha nem osztana meg. A pszichológus „nem lát vesébe”, nem manipulál, nem is varázsló, és semmi nem történik a kliens beleegyezése nélkül. Gyakran hallom: az jár pszichológushoz, aki „nem normális” vagy beteg. Igen, vannak olyan betegségek, amelyek feldolgozásában, a gyógyulásban sokat segít a terápia. Első lépésként már az is elég, ha megfogalmazzuk, mi bántja a lelkünket.

KM-KO


Tegyünk saját életünkért!

A terapeuta munkájában az önismeret fejlesztésén van a hangsúly, ezáltal válik a kliens hatékonyabbá a megküzdésben. Hasonló szituációkban később nem bukkannak elő már korábban átélt szorongások, félelmek. Olvasóinkat arra buzdítja a szakember, keressék meg kérdéseikkel, új rovatunkban válaszol. E-mail: [email protected].

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában