Helyi közélet

2018.02.27. 14:46

Mechanikus színészek, focisták

Nyíregyháza - Tizenkét csapat mérte össze a tudását az idei ifjúsági robotkupán.

Nyíregyháza - Tizenkét csapat mérte össze a tudását az idei ifjúsági robotkupán.

A RoboCup egy olyan kutatási-oktatási projekt, amelyet az Amerikai Egyesült Államok, Japán és Németország kezdeményezett 1997-ben azért, hogy a robotfejlesztések és a mesterségesintelligencia-kutatások előrehaladását teszteljék, s serkentsék világverseny és szimpózium formájában. Ezek junior változatát azért indították el 2000-ben, hogy a világ különböző tájairól érkező ifjúsági csapatok tanuljanak egymástól és a felnőttektől. Kísérőrendezvények egész sora bővíti az ismeretszerzés lehetőségét.

A Svájcban bejegyzett RoboCup Szövetség az idén Montrealban szervez nagyszabású találkozót mind a felnőtt, mind a fiatal kutatók számára. A világbajnokságra azok a csapatok nevezhetnek be, akik hazájukban minősítést szereznek a nemzetközi szabályok szerint rendezett kupán. A szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhelyen ez a megmérettetés február 23-án, pénteken a Nyíregyházi Egyetemen volt, amiről röviden lapunk is beszámolt.

– Magyarországon 2007-ben szervezték meg az első minősítő versenyt; azóta – egy kivételével – minden évben tudtuk képviseltetni hazánkat a világversenyeken – tudtuk meg Simonné dr. Balogh Ágnes főiskolai tanártól. Miért fontos, hogy részt vegyünk ebben a projektben? – tette fel a kérdést a RoboCupJunior nemzeti képviselője.

A cél a bekerülés

– Azért, mert óriási tudás­anyaggal térnek vissza a diákok és kísérő tanáraik, mert nemzetközi kapcsolati tőke halmozódik fel, a tapasztalatokat hasznosítjuk a hazai innovációs törekvésekben. A verseny emellett serkentőleg hat a műszaki természettudományos pályák választására, megalapozzuk a robotgyártásnak a hazai humánerőforrás-igényét, és nem utolsósorban építjük Magyarország hírnevét. Lehetőséget teremtünk arra, hogy a 2050-ben a FIFA akkori bajnokcsapatával mérkőzést játszó humanoid-robot világválogatottnak magyar robotfutballistája is legyen.

– Az idei, 1. minősítő versenyen Nyíregyházán Futball, Színház és Szimulált menekítő Ligában tizenkét csapat mérte össze tudását, míg március 17-én Menekítő és Labirintusbejáró Ligákban 29 csapat áll rajthoz Budapesten.

Az idei nyíregyházi Magyar Ifjúsági Robot Kupa győztes csapatai

Futball Liga

Soccer Lightweight Primary (14 év alatti korosztály): ATOM csapat, Irinyi Károly Általános Iskola, Esztár (mentortanár: Czár Krisztián, csapatkapitány: Halász Zoltán)

Soccer Lightweight Secondary (14–19 év közötti korosztály): a robotok sérülése miatt a döntő meccset elnapolták márciusra, a budapesti részbajnokságra

OnStage (Színház) Liga

Primary korosztály: DRMOSZAT csapat, Robot-intelligencia Diákkör, Nyíregyházi Egyetem (mentortanár: Simon Béláné dr., csapatkapitány: Virgó Sámuel, a nyíregyházi Szent Imre iskola diákja)

Secondary korosztály: RD-FIVE csapat, Szent László Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda, Kisvárda (mentortanár: Jurás László, csapatkapitány: Hadar Máté)

CoSpace(Virtulis menekítés) Liga

Primary korosztály: nem volt jelentkező

Secondary korosztály: BnJ csapat, Robot-intelligencia Diákkör Nyíregyházi Egyetem (mentortanár: Simon Béláné dr., csapatkapitány: Gorondi János, a nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium tanulója)

Novice Díjban részesült az ASAP csapat Újpesti Két Tanítási Nyelvű Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Gimnázium csapata (mentortanár: Harmat Vilmos, csapatkapitány: Harmat Kevin)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában