Helyi közélet

2018.02.10. 15:30

Megáldották a felújított Görögkatolikus Papnevelő Intézetet és a Püspöki Hivatalt Nyíregyházán

Nyíregyháza - Az egyház az állammal közösen dolgozik a magyar nemzet és társadalom felemelkedéséért és fejlődéséért - mondta a nemzeti fejlesztési miniszter a Nyíregyházi Egyházmegye felújított görögkatolikus papnevelő intézetének és egyházi hivatali épületeinek ünnepélyes felszentelésén szombaton, Nyíregyházán.

Nyíregyháza - Az egyház az állammal közösen dolgozik a magyar nemzet és társadalom felemelkedéséért és fejlődéséért - mondta a nemzeti fejlesztési miniszter a Nyíregyházi Egyházmegye felújított görögkatolikus papnevelő intézetének és egyházi hivatali épületeinek ünnepélyes felszentelésén szombaton, Nyíregyházán.

Az ünnepi prédikáció előtt Kocsis Fülöp érsek- metropolita, Orosz Atanáz a Miskolci Egyházmegye püspöke és Szócska A. Ábel apostoli kormányzó az egyházi épületek homlokzatán elhelyezett kereszteket olajjal megkenték, meghintették szenteltvízzel és megtömjénezték.

– „Üdvösség köszöntött be ebbe a házba...” – kezdete ünnepi prédikációját Orosz Atanáz a Miskolci Egyházmegye püspöke. A megújult nyíregyházi papnevelő intézet és püspöki hivatal áldásán – s hálát adott, hogy sokak fogtak össze a püspöki székház és a szeminárium megújulásáért. A Görögkatolikus Metropólia és a Nyíregyházi Egyházmegye, Nyíregyházán lévő épületeinek teljes rekonstrukciójára több mint 660 millió forintot fordítottak. A munkálatok során a tetőt- és padlást szigetelték, kicserélték a nyílászárókat, korszerűsítették a fűtésrendszert és napelemeket szereltek fel. Jelentős mértékű energetikai megtakarítást is eredményez a beruházás.

– Édesapám az 1970-es években másfél évtizeden keresztül, itt tanította az ország görögkatolikus papnövendékeit – emlékezett vissza ünnepi beszédében dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter.

Fotók: Szarka Lajos

– A magyar társadalom felemelkedéséért az egyház és az állam közösen fáradozik –- mondta el – és ennek megszámlálhatatlan jeleit látjuk – folytatta. Megújultak a görögkatolikus intézmények, iskolák, parókiák és templomok, hiszen az egyház jelentős társadalmi feladatot lát el. A miniszter azt kívánta, hogy a megáldott épület váljék az Isten bölcsességének és szeretetének helyévé.

– A legszentebb hivatásra készülnek az itt jelenlévő papnövendékek, mert hitet, reményt adnak az embereknek – emelte ki dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, hozzátette: a közösség erős kapocs, amelynek összetartó erejét az is mutatja, hogy 1950-ben, adományokból alapították a nyíregyházi Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolát.

A szemináriumban jelenleg huszonöten tanulnak. A rekonstrukció jóvoltából, a főiskola alsóbb évfolyamos papnövendékei 2-3 ágyas, a feslőbb évfolyamosai egyszemélyes modern, jól felszerelt helységekben kezdhetik meg a 2017/18-as tanév tavaszi szemeszterét. Az egyház fenntartásában lévő oktatási, és szociális intézmények háttérmunkájához a püspöki irodák biztosítanak méltó helyet. Az udvarban található kápolna belső, díszítő festése és az új ikonosztáz kibővítése jövőbeni feladat – hangzott el az épületek megtekintésekor.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában