Helyi közélet

2018.03.27. 15:40

Biztonságos három év

Nyíregyháza - Befejezte március közepére a 2018-2020 termesztési ciklusra szóló dohánytermesztési szerződéskötést az ULT Magyarország Zrt. és a NYÍDOTER Kft.

Nyíregyháza - Befejezte március közepére a 2018-2020 termesztési ciklusra szóló dohánytermesztési szerződéskötést az ULT Magyarország Zrt. és a NYÍDOTER Kft.

– A korábbi termelőink túlnyomó része az elkövetkező három évben is, a „Fenntartható Dohánytermesztés Program” keretén belül, az ULT Magyarország Zrt. beszállítójaként kíván dohányt termeszteni – jelentette be elégedetten az ULT agronómiai igazgatója. Fekete Tibor hozzátette: termelő partnereink kitartását és a dohánytermesztés területén tanúsított elkötelezettségét nagyra becsüljük és köszönjük!

Jó tudni, hogy megértették és értékelték a három éves szerződéses ajánlatunk kölcsönös előnyeit. A megkötött 3 éves termesztési szerződéseinkkel egyértelmű üzenetet közvetítünk a hazai döntéshozók felé, hogy Magyarországon a dohánytermesztésre és annak támogatására hosszú távú igény van. Ráadásul ez az ágazat jelentős foglalkoztató egy olyan hazai mezőgazdasági termék előállítása során, mely a nemzetközi piacon is biztosan értékesíthető. Fekete Tibor közlése szerint a megkötött termesztési szerződések alapján 570 dohánytermelő közel 2150 ha felületen folytatja a dohánytermesztést. Az idei kiosztott vetőmag tétel alapján előállítható palántamennyiség lehetővé teszi majd a szerződött területek biztonságos beültetését a jelenlegi kedvezőtlen időjárási feltételek mellett is. A korábbi termés­eredményekből kiindulva ez négyezer-háromszáz tonna körüli dohánymennyiséget jelenthet.

Feláras rendszer

– Termelőink felé szeretnénk megerősíteni, hogy a teljes megtermelt mennyiségük felvásárlására lehetőséget biztosítunk a szerződéses feltételeink szerint. Bátorítunk mindenkit, hogy a dohánytermelő gazdasága lehetőségeihez képest optimálisan használja ki a meghirdetett feláras rendszerünket – mondta végezetül az ULT Magyarország Zrt. agronómiai igazgatója.

Javuló termésátlag

Magyarországon tavaly pozitív tendenciát mutatott a dohányter­mesztés, a két évvel ezelőtti adatokhoz képest javult a termésátlag, nőtt a termésmennyiség és a termőterület nagysága is – közölte éves termelési jelentésében a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetsége. A 3380 hektáros termőterületen 6802 tonna dohány termett 2017-ben, a két évvel ezelőtti adatokhoz képest javult a termésátlag.

GB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában