Helyi közélet

2018.03.20. 08:47

Egy ifjú zseni Nyíregyházán

Nyíregyháza - Boros Misi csodagyerek: korosztályának minden versenyét megnyerte.

Nyíregyháza - Boros Misi csodagyerek: korosztályának minden versenyét megnyerte.

A Filharmónia bérletsorozat március 20-ai, keddi hangversenyén a Szabolcsi Szimfonikus Zenekar lép fel a Kodály Zoltán Általános Iskola nagytermében, a zeneszerető közönség pedig Boros Misi játékában is gyönyörködhet. A mindössze 15 éves fiatalembert akkor ismerte és szerette meg az ország, amikor 2014-ben megnyerte a kicsik korosztályát a Magyar Televízió Virtuózok című komolyzenei vetélkedőjén.

Győzelmek sorozata

A fiatal zongorista négyévesen leült bátyja zongorájához és azóta gyakorlatilag fel sem állt onnan. Nyolcéves korától indul országos zongoraversenyeken, korosztályának versenyeit egytől-egyig megnyerte. Rangos nemzetközi zongoraversenyeket (Róma, Milánó) nyert, 2013-ban pedig részt vett a világ legjobb zongoristájaként számon tartott Lang Lang zongorakurzusán Münchenben, melyre videofelvétel alapján a világ minden részéről jelentkező háromszáz gyermek közül választottak ki tizenkettőt. Azóta koncertkörutakon vett részt Magyarországon, számos zenekar szólistapartnereként lépett színpadra. Szóló zongoraestet adott Nagyváradon, Budapesten és Milánóban. Fellépett New Yorkban az Avery Fisher Hallban, Münchenben, Párizsban és Erdély városaiban. Vendégszerepelt a Pannon Filharmonikusok svájci turnéján, 2016 októberében Junior Prima Díjat vehetett át.

Édesanyja irodalomtörténész, egyetemi tanár, édesapja a bölcsészkar professzora. Bátyja, Dániel nyolc évig zongorázott, országos versenyek díjazottja, Misivel együtt is nyertek négykezes versenyt.

Játékosan tanulni

A szülők így fogalmaznak Misi zenei indíttatásáról: „Tudatosan hallgatunk zenét a gyerekekkel, és nagyon sokat adott a Pannon Filharmonikusok Segítség, komolyzene! sorozata, mert mi a klasszikus zenének csupán kedvelői vagyunk, de ott megtanították a gyerekeinknek, hogyan kell a zenét játékosan tanulni, felépíteni, értelmezni. Másrészt meggyőződésünk, hogy mindenkiben rejlik valami iránt tehetség, ezért a legkülönbözőbb sport- és művészeti ágakban igyekeztünk lehetőséget teremteni, hogy játékos formában kipróbálhassák magukat.”

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában