Helyi közélet

2018.03.10. 12:20

Figyeljünk a határidőre!

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Az őstermelői jogviszony március 20-áig hosszabbítható meg.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Az őstermelői jogviszony március 20-áig hosszabbítható meg.

A megyei őstermelők március 20-áig érvényesíthetik igazolványukat annak érdekében, hogy őstermelői jogviszonyuk folyamatos legyen és az értékesítési tevékenységüket az idén is jogszerűen folytathassák – tájékoztatta lapunkat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei igazgatósága.

Visszamenőleg érvényes lesz

Rácz Imre megyei elnök kiemelte: azok a gazdálkodók, akik tételes költségelszámolás szerint adóznak vagy főállású őstermelők, és hatályos igazolványuk mellett még nem rendelkeznek a 2018-as adóévre vonatkozó értékesítési betétlappal, annak kiváltását (a jogfolytonosság megőrzése érdekében) március 20-áig kérelmezhetik. Ezzel az igazolvány 2018. január 1. napjára visszamenőlegesen érvényes lesz, ezáltal biztosított az őstermelői jogviszony folyamatossága.

– Az őstermelőnek, közös igazolvány esetén az őstermelő családtagnak is személyesen jelen kell lennie az ügyintézéskor. Amennyiben a gazdálkodó személyesen nem tud megjelenni, úgy az őstermelő helyett eljáró képviseleti jogosultságát közokiratban foglalt meghatalmazással kell igazolni, ahogy akkor is, ha az őstermelő egészségügyi probléma miatt nem tud jelen lenni, ilyenkor az orvosi igazolást is csatolni kell. A személyazonosság megállapítására alkalmas és érvényes igazolványt, valamint az érvényesíteni kívánt őstermelői igazolványt is el kell hoznia a gazdálkodónak. Az őstermelői igazolvány érvényesítését a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara továbbra is díjmentesen végzi – emelte ki a NAK megyei elnöke.

Nincs már sok idő

Rácz Imre felhívta a figyelmet: tekintve, hogy a március 20-a közeli dátum (arról nem beszélve, hogy a március 15–16. munkaszüneti nap), és jelentős a még nem érvényesített igazolvánnyal rendelkező, őstermelőként nyilvántartottak száma, ezért kérik, hogy a várható torlódások elkerülése érdekében a gazdák minél gyorsabban keressék meg a bejelentett lakóhelyük vagy a tartózkodási helyük szerint illetékes falugazdászt, akik segítenek az ügyintézésben.

Elérhetőség a honlapon

Az ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok elérhetőségei a www.nak.hu honlapon megtalálhatóak. Felhívják azon őstermelők figyelmét, akiknek nem a jogvesztő, azaz a 2018. március 20-án lejáró határidő miatt szükséges az őstermelői tevékenységével összefüggő ügyintézés, illetve a határidőig őstermelői értékesítést nem terveznek, azok lehetőség szerint a határ­idő lejártát követően keressék fel a falugazdászokat.

Segítség

További információ a http://nak.hu/tajekoztatasi-szolgaltatas/mezogazdasagi-termeles/96127-marcius-20-ig-biztosithato-az-ostermeloi-jogviszony-folyamatos-fenntartasa elérhetőségű honlapon található.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában